Με τουλάχιστον δύο ταχύτητες εμφανίστηκαν να κινούνται οι υπουργοί κατά τη διάρκεια των χθεσινών τους επαφών με τον «τσάρο» της Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ανέμενε προτάσεις για περικοπές δαπανών ύψους 11,7 δισ. Ευρώ αλλά ουσιαστικά του παραδόθηκαν εισηγήσεις για σημαντικά λιγότερα ποσά.
Ο μόνος που πραγματικά «έπιασε»τους στόχους οι οποίοι του αναλογούσαν ήταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος παρουσίασε σύνολο περικοπών που φτάνει τα 4 δισ. Ευρώ. Τα 3 δισ. Από τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και το άλλο 1 από την επιβολή του πλαφόν στις συντάξεις, που αναμένεται να «κλειδώσει» στα 2.400 ευρώ, από τα 2.770 ευρώ που είναι σήμερα.
Παράλληλα, επιδιώκεται να μην υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις, ενώ πολλές προσδοκίες δημιουργούνται για την εξοικονόμηση από συντάξεις-μαϊμού οι οποίες θα κοπούν.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι υπουργοί κινήθηκαν γύρω στη... βάση ή και κάτω από αυτήν.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ο οποίος μάλλον εξέπληξε τους συνομιλητές του όταν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της εξοικονόμησης πόρων από τις συγχωνεύσεις και τις αναδιατάξεις των φορέων του δημοσίου. Υποσχέθηκε πάντως ότι θα τηρηθεί χωρίς καμία παρέκκλιση η δέσμευση για την αναλογία των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη που θα γίνεται στο δημόσιο.
Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος κατέθεσε προτάσεις για εξοικονόμηση μόλις 300 εκατομμυρίων ευρώ κάτι το οποίο κρίθηκε ως μη επαρκές. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από συγχωνεύσεις μονάδων και οργανισμών αλλά και την αξιοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων και της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου.
Φυσικά υπάρχει έτσι κι αλλιώς ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 1 δισ. Ευρώ φέτος που όμως θεωρείται προεξοφλημένος από το Μνημόνιο.
Και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από τη δική του πλευρά παρουσίασε το... ελάχιστο. Προτάσεις για περικοπές της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από την περιστολή λειτουργικών δαπανών. Δεν έχουν συνυπολογιστεί τα όποια οφέλη προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον οποίο η σύσκεψη έγινε τηλεφωνικά, παρουσίασε προτάσεις για περικοπές 680 εκατομμυρίων στα λειτουργικά έξοδα και στα εξοπλιστικά προγράμματα, αν και βέβαια πολλές από τις προτάσεις του περιλαμβάνονται στο ήδη ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Με προτάσεις για έσοδα και όχι για περιστολή δαπανών προσήλθε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Εισηγήθηκε να υπάρξει αύξηση στο παρβολο για τη χορήγηση της άδειας διαμονής σε μετανάστες, καθώς και πρόβλεψη αντί οικονομικής αποζημίωσης για απαλλοτριώσεις να γίνεται μεταφορά συντελεστή σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, υποσχέθηκε ισοδύναμα μέτρα ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μην περικοπούν περισσότερο οι μισθοί των δικαστών. Υπογράμμισε δε ότι τα περιθώρια πρόσθετων περικοπών κρίνονται ανύπαρκτα.
Φωτογραφία Eurokinissi