Public Issue: Κερδίζουν έδαφος οι κυβερνήσεις συνεργασίας - iefimerida.gr

Public Issue: Κερδίζουν έδαφος οι κυβερνήσεις συνεργασίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη πολιτική ρευστότητα και περαιτέρω επιδείνωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας δείχνει το Βαρόμετρο Μαΐου της Public Issue για την "Καθημερινή" και τον Skai. Στην εκτίμηση ψήφου, η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώνεται στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από 6,5 τον προηγούμενο μήνα), με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 32%, έναντι 29% της ΝΔ, αλλά και 37% ποσοστό αποχής.
Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 12% το ΚΚΕ, 8% ο ΛΑΟΣ, 6,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, από 3,5% η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι και μόνο 1,5% η Δημοκρατική Συμμαχία, που είναι και το μοναδικό κόμμα (το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών δεν έχει μετρηθεί) που μένει -κατά τη δημοσκόπηση- εκτός Βουλής.
Το πλέον εμφανές αποτέλεσμα της έρευνας είναι η έκρηξη κοινωνικής δυσαρέσκειας, με 83% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και σχεδόν τους μισούς (48%) να πιστεύουν ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα σε σχέση με μία πενταετία νωρίτερα. Δύο στους τρεις πολίτες (66%) εκτιμούν ότι εντός του επόμενου τριμήνου θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις, ενώ το 47% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κατάσταση στην οικονομία θα χειροτερέψει κι άλλο τα προσεχή πέντε χρόνια. Όσον αφορά στα δύο μεγάλα κόμματα, η κατάσταση καταγράφεται απογοητευτική. Το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 91% από εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με 34 μονάδες έναντι 33 του Αντώνη Σαμαρά, 31 της Αλέκας Παπαρήγα, 30 του Αλέξη Τσίπρα και 29 του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μόλις ένας στους τρεις πολίτες (33%) θεωρεί τον σημερινό πρωθυπουργό ως τον καταλληλότερο για τη χώρα, με το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά να είναι κατά πολύ χαμηλότερο (22%) και τον "κανένα" να αναγορεύεται για άλλη μια φορά ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής, με 41%.
Παρά το γεγονός ότι το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, πάντως, το 34% δείχνει να προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 20% οικουμενική κυβέρνηση, με τη δυναμική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων να έχει υποχωρήσει σημαντικά στο 17%, πιθανότατα ιστορικό χαμηλό της μεταπολιτευτικής περιόδου στη χώρα. Αν πάντως γίνονταν εκλογές, το 39% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά από τη ΝΔ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ