Ανθεκτικότεροι οι γονείς σε κρυολογήματα, σε αντίθεση με τους άτεκνους - iefimerida.gr

Ανθεκτικότεροι οι γονείς σε κρυολογήματα, σε αντίθεση με τους άτεκνους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γενικά κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι γονείς κολλάνε συχνά ιούς και άλλα μικρόβια από τα παιδιά τους, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι αρρωσταίνουν συχνότερα απο τους άτεκνους. Αυτή τη θεωρία έρχεται να ανατρέψει μία νέα επιστημονική έρευνα, η οποία αποδεικνύει ότι οι γονείς αρρωσταίνουν πιο δύσκολα, σε σχέση με όσους δεν έχουν παιδιά.

Οι ερευνητές των τμημάτων ψυχολογίας και παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon στην Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την Ροντλέσια Σνιντ, μελέτησαν περίπου 800 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι γενικά πιο ανθεκτικοί στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Εισάγοντας ένα ιό της γρίπης ή ένα ρινοϊό του κρυολογήματος στη μύτη των εθελοντών μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ποιοί αρρώστησαν και πόσο σοβαρά.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού κατά μέσο όρο, οι γονείς ήταν 48% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, σε σχέση με εκείνους δεν είχαν παιδιά, ενω όσο περισσότερα παιδιά έχουν οι γονείς τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσουν

Ακόμη οι επιστήμονες διαπίστωσαν κάτι εκπληκτικό: η παράξενη αυτή «προστασία» διαρκεί ακόμα και όταν πια τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι. Οι γονείς που ζούσαν πια μόνοι τους, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό, σε σχέση με όσους ποτέ δεν υπήρξαν γονείς.

Όμως το πιο αξιοσημείωτο απ' όλα είναι ότι το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα των γονιών και όσων δεν έχουν παιδιά, είναι γενικά παρόμοιο, κάνοντας τους επιστήμονες να αναρωτιούνται ποιός είναι τελικά ο παράγων που δρα προστατευτικά στην περίπτωση των γονιών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξήγηση ανάγεται μάλλον στο επίπεδο της ψυχολογίας και της ψυχοσωματικής υγείας, καθώς οι γονείς νιώθουν συνήθως πιο ευτυχισμένοι από τη ζωή τους και λιγότερο αγχωμένοι, με συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημά τους να είναι πιο ανθεκτικό, ενώ κρατιούνται και πιο υγιείς, αφού νιώθουν ότι έχουν την ευθύνη των παιδιών τους και πρέπει να είναι γεροί για να τα φροντίσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ