Ασφυκτική είναι η πίεση στις τάξεις της κυβέρνησης για να βρεθούν οι δαπάνες του κράτους που θα περικοπούν, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, με την μοναδική κόκκινη γραμμή που υπάρχει μέχρι στιγμής να είναι αυτή της αποφυγής του να θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν με ορόσημο να είναι η ημερομηνία άφιξης της Τρόικα στην Αθήνα, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Έτσι τα μέτρα που εξετάζει προς το παρόν η κυβέρνηση έχουν ως εξής:
- Μείωση του πλαφόν στις συντάξεις και τους μισθούς. Ο πήχης λοιπόν για τις συντάξιμες αποδοχές από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ίσως πέσει από τα 2.770 ευρώ στα 2.400 ευρώ. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Όσον αφορά τους μισθούς, το πλαφόν αναμένεται να είναι στα 2.200 ευρώ και να αφορά κυρίως εργαζομένους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
- Η επόμενη πηγή έχει να κάνει με το εφάπαξ για το οποίο σχεδιάζεται να περικοπεί έως και 30% για τα Ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Τρόικα. Ωστόσο τα ίδια τα ταμεία προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η μεγάλη μείωση, προτείνουν να αυξηθούν οι εισφορές, ή να υπάρξει ένας συνδυασμός μείωσης του εφάπαξ και αύξησης των εισφορών. Επιπλέον υπάρχει και η πρόταση για αύξηση των απαιτούμενων για την χορήγηση του εφάπαξ ετών ασφάλισης, στα 25 χρόνια.
- Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων πρόνοιας καθώς και των παροχών σε είδος, όπως το ΕΚΑΣ, το επίδομα πολυτέκνων κλπ, σε ένα ή δύο το πολύ που θα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή σε οικονομική ανέχεια. Προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα θα λαμβάνονται υπόψιν συνδυαστικά το εισόδημα, όπως η εργασία αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία. Το Μνημόνιο επιτάσσει την μείωση του κονδυλίου για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις κατά 3,1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.
- Στο «μάτι» έχουν μπει και οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Στόχος η περικοπή 6,3 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια τους οργανισμούς, τις ΔΕΚΟ κλπ. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα νοσήλια και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
- Τέλος ένα ποσό της τάξεως των 2 δισ. επίσης αναζητείται και αυτό πιθανότατα να προέλθει από την διοικητική μεταρρύθμιση, μέσω της κατάργησης διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών, του κλεισίματος ή των συγχωνεύσεων δημοσίων φορέων, του περιορισμού των νέων προσλήψεων και τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού μέσω της ένταξης στο καθεστώς της εφεδρείας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο