Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις για την τροποποίηση του γνωστού ως «νόμου Ραγκούση» για την χορήγηση της ιθαγένειας στους αλλοδαπούς.
Ακριβώς όμως επειδή πρόκειται για μία κυβέρνηση συνεργασίας, κανένα από τα τρία κόμματα δεν μπορεί να επιβάλλει πλήρως τις απόψεις του. Έτσι, από την μία η Νέα Δημοκρατία κρατά μία πιο μετριοπαθή στάση από αυτήν της προεκλογικής περιόδου. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ που είχε περάσει τον συγκεκριμένο νόμο ως μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, κρατά μία επιφυλακτική στάση, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται αδιάλλακτη ως προς το ενδεχόμενο κατάργησής του.
Έτσι τα τρία κόμματα εναρμονίζονται προς μία κατεύθυνση αυστηροποίησης. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει για τους μετανάστες, κυρίως από την Αφρική και την Ασία, ένας ελκυστικός προορισμός. Μάλιστα τα κυκλώματα που τους διακινούν, τους «ενημερώνουν» πως εδώ θα νομιμοποιηθούν εύκολα.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 συνελήφθησαν 44.062 παράνομοι μετανάστες την ίδια ώρα που το αντίστοιχο διάστημα του 2011 είχαν συλληφθεί 38.061. Στους αριθμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν συνελήφθησαν.
Με το μεταναστευτικό να είναι όσο ποτέ άλλοτε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για αρκετά κόμματα, η κυβέρνηση συνεργασίας προτιμά μία λύση η οποία ευελπιστεί πως θα κατευνάσει κάπως τα πνεύματα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή όμως έχουν ήδη καταθέσει στην Βουλή προτάσεις σχετικά με την κατάργηση του νόμου, στηριζόμενοι στις αρχικές μέχρι τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε την διάταξη αυτή ως αντισυνταγματική.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τον Κώδικα Ιθαγένειας που ίσχυε πριν από την αναθεώρηση. Αυτό σημαίνει πως κάθε αλλοδαπός που θα επιθυμεί να πολιτογραφηθεί θα πρέπει να έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια παραμονής στην χώρα μας και όχι επτά. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγείται αυτόματα η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που εισάγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς θα σημαίνει ό,τι η εισαγωγή τους αποδεικνύει πως γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Επίσης, για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, δηλαδή για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, θα πρέπει οι γονείς τους να διαμένουν οχτώ χρόνια στην χώρα μας αντί για πέντε, προκειμένου αυτά να έχουν την δυνατότητα να λάβουν την ιθαγένεια. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν αυτά, εάν επιθυμούν ή όχι να λάβουν την ιθαγένεια.
Φωτογραφία: Eurokinissi