Ο άνθρωπος «φτιάξτο μόνος σου» αφήνει για ένα χρόνο το Mac και τις ανέσεις του - iefimerida.gr

Ο άνθρωπος «φτιάξτο μόνος σου» αφήνει για ένα χρόνο το Mac και τις ανέσεις του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοικτός κώδικας στον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο, αλλά και ανοικτού κώδικα σπίτι, οδοντόβουρτσα, τζην, μπύρα, ακόμα και χαρτί κουζίνας; Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτεί κανείς αν θελήσει να ζήσει μια... ανοικτού κώδικα ζωή για έναν χρόνο. Και αυτό ακριβώς θέλει να κάνει ο 28χρονος δημιουργός ταινιών από τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Σαμ Μουιρχεντ, που ζει στο Βερολίνο, αποφάσισε να τολμήσει αυτό το δύσκολο και περίεργο εγχείρημα ξεκινώντας την 1η Αυγούστου. Όπως εξηγεί, ασχολείται εδώ και χρόνια με τις τεχνολογίες ανοικτού κώδικα, και την φιλοσοφία πίσω τους. Τώρα θέλει να αποχωριστεί όλα τα προϊόντα που έχουν πνευματικά δικαιώματα για έναν ολόκληρο χρόνο, και να βασίσει όλη του τη ζωή σε αντίστοιχα προϊόντα ανοικτού κώδικα, δηλαδή σε πράγματα που είτε υπάρχουν ως εμπορικά προϊόντα (αλλά χωρίς copyright) είτε μπορεί να φτιάξει ο ίδιος. Στόχος του είναι να διαδώσει το πνεύμα του ανοικτού κώδικα μέσα από την ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει και να μοιραστεί τα αποτελέσματα με τον κόσμο. Για παράδειγμα, αν καταφέρει να σχεδιάσει και να φτιάξει παπούτσια, θα δώσει τα σχέδια στην σελίδα του. Το ίδιο αν καταφέρει να φτιάξει π.χ. ηλεκτρονικές συσκευές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Μουιρχεντ δεν είναι προγραμματιστής, δεν γνωρίζει να γράφει κώδικα, δεν ξέρει να κατασκευάζει ηλεκτρονικά και το καλύτερο: μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε Mac. Τώρα, θα βάλει Linux στον υπολογιστή του, οπότε θα πρέπει να αποχωριστεί τα προγράμματα που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του. Για επεξεργασία βίντεο βασιζόταν στο Final Cut Pro αλλά όπως λέει θα βρει αντικαταστάτη του με επικρατέστερους υποψήφιους το Novacut και το Lighworks. Πιθανότατα το πρώτο μια και το Lightworks δουλεύει μόνο στα Windows...

Ακόμα, ο τολμηρός 28χρονος θα πρέπει να αλλάξει την κάμερά του, καθώς χρησιμοποιεί το κλειστό αποκωδικοποιητή H.264. Ηδη συνεργάζεται με μια κοινότητα χάκερς του Βερολίνου για τη δημιουργία μιας κάμερας που να δουλεύει με ανοικτού κώδικα codecs.

Δεν αρκεί αυτό όμως. Για να είναι 100% ανοικτού κώδικα η ζωή του, ο Μούιρχεντ θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Για παράδειγμα, χρειάζεται και ένα ανοικτού κώδικα σπίτι, πράγμα που δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει βρει στο Βερολίνο μια open-source μακέτα εμβαδού ενός τετραγωνικού μέτρου, και όπως λέει θα προσπαθήσει να φτιάξει ένα μεγαλύτερο σπίτι με βάση αυτά τα σχέδια. Για τροφή, όπως λέει, δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα μια και μπορεί να καλλιεργεί και να φτιάχνει

Φυσικά, προσθέτει, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν ανοικτού κώδικα, όπως η υγιεινή και η υγεία. Δεν θα μπορούσε π.χ. να φτιάξει μόνος του... ανοικτού κώδικα χαρτί υγείας ή do-it-yourself λύσεις σε προβλήματα υγείας. Τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν κάπως γελοία, λέει. Σκεφτείτε π.χ. τι θα κάνει αν χαλάσει το δόντι του...

Για να βοηθηθεί στο τολμηρό εγχείρημά του ο Μούιρχεντ έχει ζητήσει την βοήθεια του κόσμου. Θέλει να μαζέψει το ποσό των 20.000 δολαρίων μέσω crowdsourcing δηλαδή δωρεών από γνωστούς και αγνώστους (δείτε εδώ την σελίδα). Μέχρι τώρα, πάντως, η καμπάνια του έχει συλλέξει κάτι παραπάνω από το 1/10 αυτών των χρημάτων, δηλαδή 2650 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ