Την έξοδο από το ευρώ όχι της Ελλάδας αλλά της Ιταλίας αλλά και της Ιρλανδίας προτείνουν οι αναλυτές της Bank of America, θεωρώντας ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν περισσότερα κίνητρα για να πράξουν κάτι τέτοιο, ενώ τονίζουν ότι η Γερμανία δεν έχει πολλά περιθώρια για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος της Bank of America, Ντέιβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, χρησιμοποίησαν και λίγη... θεωρία παιγνίων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές «υποεκτιμούν την εθελοντική έξοδο ενος ή περισσότερων κρατών» από το ευρώ.
«Η ανάλυσή μας έβγαλε μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» τονίζουν οι δύο αναλυτές στο Bloomberg και δεν έχουν άδικο αφού βγάζουν το συμπέρασμα ότι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει μια ομαλή έξοδο από το ευρώ από ότι οι υπόλοιπες χώρες. Μια ιταλική έξοδος θα είχε για τη γειτονική χώρα, λένε οι δύο αναλυτές, πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα (ανταγωνιστικότητα, οικονομική ανάπτυξη, ισοζύγια) από ότι μειονεκτήματα.
Επιπλέον, αντίθετα με την άποψη πολλών οικονομολόγων που θεωρούν ευκολότερη την έξοδο της Γερμανίας, η ανάλυση της Bank of America καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ισχύει. Αν η Γερμανία αποφάσιζε να επιστρέψει στο μάρκο θα αντιμετώπιζε ασθενέστερη ανάπτυξη, μεγαλύτερα κόστη δανεισμού και μείωση του εμπορικού της πλεονάσματος. Το ίδιο ισχύει για την Αυστρία, την Φινλανδία και το Βέλγιο, και ακόμα χειρότερα για την Ισπανία που αν φύγει από το ευρώ θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της έρευνας συμπίπτει με την νέα μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας από την Moody's. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη γειτονική χώρα κατά δύο βαθμίδες.