Τις θέσεις του ΚΚΕ για την οικονομική κρίση αναπτύσσει την Παρασκευή η Αλέκα Παπαρήγα. Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις της για τα εκλογικά αποτελέσματα. Στο κείμενο γίνεται εκτεταμένη, σκληρή αυτοκριτική, χωρίς όμως να αμφισβητούνται οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του κόμματος, όπως πχ η άρνηση της «αριστερής συνεργασίας».
Όπως είναι γνωστό, το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στην αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου (4,5%) ήταν το χειρότερο στην μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία. Μοιραία, τα στοιχεία της αυτοκριτικής στο κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής είναι αρκετά. Είναι όμως και «αιχμηρά», για τα δεδομένα του ΚΚΕ.
Η αυτοκριτική αυτή εστιάζεται σε θέματα τακτικής και προβολής των θέσεων του κόμματος. Μεταξύ άλλων, η ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι υποτιμήθηκε η δύναμη του Διαδικτύου, πως δεν εξασφαλίστηκε ο προσανατολισμός του Κόμματος προς τις νεότερες ηλικίες, καθώς και ότι δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή η ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κείμενό της, η ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τονίζει:
- «Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην δουλειά μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας»
- «Η ΚΕ δεν μπόρεσε, επίσης, με βάση το ύψος των αναγκών και των δικών της κατά καιρούς διαπιστώσεων, να προσανατολίσει πρακτικά όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεώτερες ηλικίες με κοινωνικοταξικά, βέβαια, κριτήρια. Αυτές οι ηλικίες διαμορφώθηκαν σε συνθήκες παγκόσμιας ήττας του εργατικού κινήματος, βαθιάς κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, προσπάθειας να υποκατασταθεί το κομμουνιστικό κίνημα με ένα σοσιαλδημοκρατικό-οπορτουνιστικό αριστερό κίνημα που διεκδικεί συμμετοχή στην αστική διαχείριση».
- «Αποδείχθηκε ότι απαιτείται να οικοδομούνται πιο στενοί ιδεολογικοπολιτικοί δεσμοί με τους φίλους και οπαδούς, ως μόνιμο στοιχείο στη δουλειά μας και όχι μόνο σε περιόδους έξαρσης των αγώνων και των εξελίξεων».
-«Η προπαγάνδα του Κόμματος δεν είναι ζωντανή και εμπλουτισμένη με παραδείγματα και στοιχεία που βγαίνουν μέσα από τις εξελίξεις στο κίνημα, αλλά και τον κάθε κλάδο, δεν έχει αποκτήσει η προπαγάνδα μας ζωντανό εκλαϊκευτικό χαρακτήρα».
-«Υποτιμήθηκε επίσης ο ρόλος του Διαδικτύου στην πληροφόρηση της νεολαίας αλλά και ως όργανο επίθεσης στο Κόμμα».
- «Το πρόβλημα είναι ότι η ΚΕ δεν εντόπισε έγκαιρα το βάθος της συνολικής μείωσης των δύο κομμάτων και ιδιαίτερα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την ισχυροποίηση-στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο επίθεσης στο Κόμμα. Αρχικά είχε εντοπισθεί η μείωση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ΔΗΜΑΡ, που όμως δεν ασκούσε επίδραση στο χώρο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, πράγμα που επιβεβαιωνόταν από τις δημοσκοπήσεις».
Δεκαπέντε μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση εντοπίσθηκε η απότομη στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και του Κόμματος. Παρά τις προσπάθειες που τότε έγιναν για να εντοπισθούν οι απώλειες, δεν επιβεβαιώνονταν η έκτασή τους από τις εκτιμήσεις τοπικά των κομματικών οργανώσεων».
Στη συνέχεια, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τι θα άλλαζε, εάν γινόταν εγκαίρως αντιληπτό το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει συγκεκριμένα:
«Η ΚΕ έπρεπε να καθορίσει το πλαίσιο της πρώτης εκλογικής μάχης στο ίδιο πνεύμα που το επεξεργάσθηκε αμέσως μετά τις εκλογές της 6 Μαΐου. Δηλαδή να προτάξει το μέτωπο στην αυταπάτη της "αριστερής κυβέρνησης" με επεξεργασία και κωδικοποίηση κατάλληλων συνθημάτων.
Δεν ανέδειξε έγκαιρα το ΣΥΡΙΖΑ ως νέο πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας με συστηματική προσπάθεια διείσδυσης στον εκλογικό μας περίγυρο.
Η ΚΕ δεν έδωσε έγκαιρα απάντηση πώς βλέπει το ΚΚΕ το ζήτημα της κυβέρνησης της λαϊκής εξουσίας, πώς θα φθάσει ο πολιτικός αγώνας σε μια τέτοια έκβαση και με ποιες προϋποθέσεις, ώστε να κατανοηθεί γιατί το ΚΚΕ δεν μετέχει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης, σε κυβέρνηση που πολιτεύεται στα πλαίσια του συστήματος, στο έδαφος δηλαδή του καπιταλισμού».