Ανακαλύφθηκε πέμπτος δορυφόρος σε τροχιά γύρω απο τον πλανήτη Πλούτωνα - iefimerida.gr

Ανακαλύφθηκε πέμπτος δορυφόρος σε τροχιά γύρω απο τον πλανήτη Πλούτωνα

Ανακαλύφθηκε πέμπτος δορυφόρος σε τροχιά γύρω απο τον πλανήτη Πλούτωνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν οι αστρονόμοι, εντοπίζοντας, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, έναν πέμπτο δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα του ηλιακού μας συστήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η NASA.

Οι αστρονόμοι είναι έκπληκτοι από το γεγονός ότι ένας τόσο μικρός πλανήτης όπως ο Πλούτωνας μπορεί να έχει μια τόσο περίπλοκη συστάδα φυσικών δορυφόρων.

Ο νέος αυτός δορυφόρος, ονομάστηκε Ρ5 μοιάζει σαν μία κηλίδα φωτός στις εικόνες του Hubble και έχει ακανόνιστο σχήμα και διάμετρο 10 με 25 χιλιόμετρα, ενώ υπολογίζεται ότι κινείται σε κυκλική τροχιά διαμέτρου 95.000 χιλιομέτρων γύρω από τον Πλούτωνα.

Η ανακάλυψη αυτού του νέου δορυφόρου, προσφέρει επιπλέον στοιχεία για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Πλούτωνα και των δορυφόρων του.

«Οι δορυφόροι του Πλούτωνα βρίσκονται σε τροχιές διαφορετικών διαμέτρων και μοιάζουν σαν ο ένας να βρίσκεται μέσα στον άλλο, όπως οι ρωσικές κούκλες Μπάμπουσκα», δήλωσε ο Μαρκ Σόουγουολτερ του ινστιτούτου SETI και υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας που έκανε τη σημερινή ανακάλυψη.

Ο Χάροντας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Πλούτωνα, ανακαλύφθηκε το 1978 και σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, όλοι οι δορυφόροι του Πλούτωνα δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση πριν δισεκατομμύρια χρόνια του πλανήτη και με έναν μεγάλο αστεροειδή από τη ζώνη του Kuiper.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ