Ολη η αλήθεια για τις σχέσεις Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου με τον Βενιζέλο - iefimerida.gr

Ολη η αλήθεια για τις σχέσεις Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου με τον Βενιζέλο

Ολη η αλήθεια για τις σχέσεις Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου με τον Βενιζέλο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανδρέας Λοβέρδος και Αννα Διαμαντοπούλου: Δυο ηχηρά ονόματα του ΠΑΣΟΚ προκαλούν πονοκέφαλο στον Ευάγγελο Βενιζέλο με την επιμονή τους να κρατούν αποστάσεις από τον ίδιο και να αρνούνται να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε κομματικό όργανο. Οι δυο πρώην υπουργοί δεν ασκούν, προς το παρόν, δημόσια κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, δεν κρύβουν ωστόσο -στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους- τις διαφωνίες τους με τη στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξελέγη πρώτος βουλευτής Β' Αθήνας και αντιμετώπισε με αυτοπεποίθηση τον κ. Βενιζέλο στην πρώτη αντιπαράθεσή τους, όταν διαφώνησαν για τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση. Ο κ. Λοβέρδος πίστευε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να δώσει όλες τις δυνάμεις του στο κυβερνητικό έργο και να τοποθετήσει κορυφαία στελέχη στα κρίσιμα υπουργεία, χωρίς να επιθυμεί να υπουργοποιηθεί ο ίδιος. Η θέση του αποδοκιμάστηκε από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος επέλεξε να κινηθεί στις εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η διένεξη Λοβέρδου-Βενιζέλου δεν έχει προσωπική βάση αλλά είναι βαθύτατα πολιτική: Ο πρώην υπουργός Υγείας πιστεύει ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών, να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, όσο επώδυνες και αν είναι αυτές και να κάνει τολμηρά βήματα εξυγίανσης του δημόσιου τομέα.

«Δεν έχει μεταρρυθμιστική ορμή»

Σε κάποιες συζητήσεις του ο κ. Λοβέρδος αφήνει να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει «μεταρρυθμιστική ορμή» και δεν φαίνεται πάντα διατεθειμένος να βάλει τη σωτηρία της χώρας πάνω από το κομματικό κόστος. Ο πρώην υπουργός, αναγνωρίζει, βέβαια, ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά στις πρόσφατες εκλογές τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που επέβαλε το Μνημόνιο αλλά εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει στο δρόμο της εξυγίανσης και των ρήξεων αν θέλει να διασωθεί οικονομικά και κοινωνικά. «Η ατολμία στις μεταρρυθμίσεις φέρνει τις μειώσεις στους μισθούς» εξομολογείται συχνά στους συνεργάτες του.

Την ίδια μεταρρυθμιστική «ανορεξία» δείχνει να προσάπτει στον Ευάγγελο Βενιζέλο και η Αννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός Παιδείας, η οποία δεν εξελέγη στην Α' Αθηνών λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών εκλογικών ποσοστών (ήταν δεύτερη μετά τον Κώστα Σκανδαλίδη) θεώρησε casus belli την τοποθέτηση του πρύτανη Θεόδωρου Παπαθεοδώρου στο υφυπουργείο Παιδείας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Παπαθεοδώρου υπήρξε πολέμιος της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ψήφισε η πρώην υπουργός και η τοποθέτησή του υπήρξε αφορμή να ανταλλάξει πικρά λόγια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η παγωμένη σχέση Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου

Η σχέση της με τον κ. Βενιζέλο είναι αυτή την ώρα εντελώς παγωμένη. Προ διημέρου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε εκ μέρους της ένα νέο «όχι» στην πρόταση που της έκανε να συμμετάσχει στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο. Ορισμένοι, στην Ιπποκράτους, διακρίνουν στη στάση της και κάποια ενόχληση διότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε δυο από τους στενότερους πολιτικούς της φίλους, τον Γιάννη Μανιάτη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου στην κομματική πυραμίδα, προκειμένου να την «πικάρει» και να της αποστείλει ένα μήνυμα ισχύος.

Προς το παρόν, τα δυο κορυφαία στελέχη δεν μπαίνουν σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τηρούν στάση σιωπής. Η κυρία Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται προτάσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζητούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή εμπειρία της και σκέπτεται να τις αποδεχθεί.

Οσο για τον κ. Λοβέρδο δεν βιάζεται να δημοσιοποιήσει τα επόμενα βήματά του ούτε να απεμπολήσει, φυσικά, με βεβιασμένες κινήσεις, την κυρίαρχη θέση του στο πολιτικό στερέωμα του ΠΑΣΟΚ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ