Το ευρώ παραμένει δεύτερο δυνατότερο νόμισμα σε όλο τον κόσμο - iefimerida.gr

Το ευρώ παραμένει δεύτερο δυνατότερο νόμισμα σε όλο τον κόσμο

Το ευρώ παραμένει δεύτερο δυνατότερο νόμισμα σε όλο τον κόσμο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την θέση του ως δεύτερο δυνατότερο νόμισμα στην παγκόσμια οικονομία, πίσω από το δολάριο, διατήρησε το ευρώ για το έτος 2011, το οποίο εμφανίστηκε ανθεκτικό στην οικονομική κρίση που μαστίζει αρκετές χώρες της Ευρωζώνης.

«Ο διεθνής ρόλος του ευρώ παρέμεινε σχετικά ανθεκτικός το 2011», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην εισήγησή του για την ετήσια έκθεση για τον «διεθνή ρόλο του ευρώ».

Αναλυτικότερα, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκε ελαφρά στο τέλος του 2011, με μερίδιο 25% έναντι 25,4% στο τέλος του 2010 σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, με 5,64 τρισεκατομμύρια δολάρια (5,640 δισ.).

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΚΤ, μειώθηκε ελάχιστα η κατοχή χαρτονομισμάτων του ευρώ από επενδυτές που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης μόνο στο τέλος του περασμένου έτους, μετά από ένα σταθερό πρώτο εξάμηνο.

Αλλά «συνολικά, η κρίση χρέους των κρατών δεν έχει καταφέρει πλήγμα στο κύρος του ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται πολύ πίσω από το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο αντιπροσώπευε το 62,1% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε συνάλλαγμα πέρυσι (έναντι 62,2% στο τέλος του 2010).

Η ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα είναι «ήδη στα πρόθυρα του να γίνει τριπολικό», αναφερόμενος στο κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, το οποίο παίζει «σταδιακά πιο σημαντικό διεθνή ρόλο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ