Όπως θα γνωρίζετε, το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Όμως η Google το βλέπει ως κάτι ευρύτερο: Μια πραγματική πλατφόρμα που τρέχει σε οποιαδηποτε συσκευή. Απόδειξη, το φουτουριστικού σχεδιασμού Android Development Kit 2012, που βάζει τα γυαλιά στην Apple.
Το Android Development Kit (ADK) πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στο ετήσιο συνέδριο Google I/O της αμερικάνικης εταιρείας. Τότε ήταν ένα απλοϊκό σε όψη και αίσθηση κυλινδρικό κουτί που περιείχε ένα κιτ με hardware και οδηγίες για χρήση του με το Android που προορίζονταν για «σπιτικά projects».Το hardware αποτελούνταν από πλακέτες Arduino, οι οποίες είναι ολοκληρωμένα κυκλώματα που ο χομπίστας μπορεί να προγραμματίσει ώστε να εκτελούν κάποια δουλειά, όπως π.χ. να μετρούν τη θερμοκρασία ή να ανοιγοκλείνουν τα φώτα. Το όλο kit απευθυνόταν κυρίως σε geeks και φανατικούς της τεχνολογίας.
Αυτό άλλαξε όμως στην νέα, αναβαθμισμένη έκδοση του ADK. Εδώ οι βιομηχανικοί σχεδιαστές της Google έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή συσκευασία που είναι ταυτόχρονα και κινητό εργαστήριο. Πρόκειται για ένα πολύεδρο κουτί οι πλευρές του οποίο συγκρατούνται μεταξύ τους με... μαγνήτες.
Το ίδιο το κουτί είναι ένα κανονικό προγραμματιζόμενο... ρολόι αλλά και dock για το Android. Και γιατί ρολόι; «Διότι είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπεις το βράδυ, και το πρώτο που κοιτάς το πρωί» απαντούν οι πονηρά σκεπτόμενοι σχεδιαστές της Google. Δημιούργησαν κάτι που το βλέπεις και σκιρτά ο geek μέσα σου.
Όταν το πολύεδρο ανοίγει, με πίεση στο κατάλληλο σημείο, ανοίγει ολόκληρο αποκαλύπτοντας μια νέα πλακέτα Arduino πάνω στην οποία συνδέονται άπειροι αισθητήρες.
Η ακανόνιστη πλακέτα είναι αποσπώμενη βεβαια, αλλά τα πράγματα που μπορεί να κάνεις κάποιος με τους αισθητήρες της είναι υπέραρκετα. Έχουμε και λέμε: Μέτρηση φωτός, χρώματος, εγγύτητας, θερμοκρασίας, υγρασίας, βαρομετρικής πίεσης, επιτάχυνσης και ένα σωρό αλλα πράγματα. Ακόμα και μαγνητικό πεδίο μπορεί να μετρήσει, ενώ υπάρχουν κουμπιά αφής, συσκευής ανάγνωσης SD, Bluetooth, σπικεράκι και φυσικά LED να χορταίνεις.
Το καλύτερο από όλα: το ADK είναι ανοικτού σχεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα σχέδια από το Διαδίκτυο και να φτιάξετε το δικό σας. «Θέλουμε τους χρήστες να μπορούν να το αντιγράψουν», λέει ο μηχανικός της Google, Έρικ Σλαπφερ, ώστε να μπορούν να φτιάξουν «είτε ακριβή αντίγραφα είτε τροποποιημένες εκδοχές».
Όλα αυτά τα κάνει η Google για έναν και μόνο λόγο: να ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να το αξιοποιήσουν σε καινοτομίες, είτε αυτοί είναι απλοί καταναλωτές, είτε geeks, είτε σχεδιαστές είτε ακόμα άλλοι προμηθευτές. Ανοικτός κώδικας και στο σχέδιο...
Ο Σλάπφερ προτείνει μάλιστα και τα πρώτα σενάρια αξιοποίησης του ADK: χειροποίητο ρομπότ, μικρός δορυφόρος, συναγερμός, σύστημα ελέγχου τροφοδοσίας, έξυπνος θερμοστάτης, χρονόμετρο για βράσιμο αυγού, ομιλών ρολόι, μετεωρολογικός σταθμός και ένα σωρό άλλα πράγματα. «Θα είναι διασκεδαστικό να βλέπεις τι μπορεί να κατασκευαστεί με αυτό», λέει.