Ειλημμένη είναι, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας. Πρόθεση της Τρόικας και της κυβέρνησης είναι να διασπαστεί το εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε δυο τμήματα: Το «καλό» θα απορροφηθεί από άλλη τράπεζα, το «κακό» θα τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης.
Με το συγκεκριμένο μοντέλο, το Δημόσιο θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της ΑΤΕ και τα «κόκκινα δάνεια». Στο άλλο «σκέλος» του μοντέλου, κάποια ιδιωτική τράπεζα θα εξαγοράσει τις καταθέσεις και θα απορροφήσει δίκτυο και προσωπικό. Προβαίνοντας, πιθανότατα, σε απολύσεις.
Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η λύση, όπως κι αν την κρίνουν οι «τρίτοι», συμφέρει το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για έναν πολύ... απτό λόγο. Τα δικά τους δάνεια. Το σχόλιο του «ΣοφοκλέουςIn» είναι χαρακτηριστικό αυτών των διαπιστώσεων:
«Το σενάριο αυτό εκτός από επιδίωξη της τρόικας αποτελεί μια βολική έκβαση και για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ καθώς σε δεύτερη φάση και σε βάθος χρόνου φιλοδοξούν να μειώσουν αν όχι να απορρίψουν το δανεισμό τους που ανέρχεται συνδυαστικά στα €230 εκατομμύρια ευρώ».
Κατά τα άλλα, με την ανακοίνωση της σχετικής,αναμενόμενης απόφασης για την ΑΤΕ η κυβέρνηση θα άρει μια εκκρεμότητα που αφορά στους σχεδιασμούς της για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο το ζήτημα της ΑΤΕ θα αποδειχθεί ειδικό, επιπρόσθετο πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Το «σκηνικό» της αντιπαράθεσης και τα επιχειρήματα των μεν και των δε δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Η κυβέρνηση θα επικαλείται την κακή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΑΤΕ. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση θα τονίζει ότι το ελληνικό δημόσιο απεμπολεί τη δυνατότητά του να χαράζει πολιτική στον αγροτικό τομέα, εκχωρώντας σε ιδιώτες -συν τοις άλλοις- το δικαίωμα διαχείρισης των επιδοτήσεων της ΕΕ.
Η κυβέρνηση θα επικαλείται την ανάγκη προστασίας του πορτοφολιού των φορολογουμένων. Η αντιπολίτευση θα υπενθυμίζει πως η ΑΤΕ έχασε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων, καθώς και ότι – εν αντιθέσει προς ό,τι συνέβη με τις ιδιωτικές τράπεζες- δεν της επετράπη να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να αναπληρώσει τα απολεσθέντα κεφάλαια.
Η διαμάχη φαντάζει δεδομένη. Μένει απλώς να δούμε αν θα είναι σφοδρή.