Συμβιβασμό για το «νόμο Διαμαντοπούλου» ψάχνουν Υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις - iefimerida.gr

Συμβιβασμό για το «νόμο Διαμαντοπούλου» ψάχνουν Υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πολυσυζητημένος «νόμος Διαμαντοπούλου» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το βασικό αντικείμενο των επαφών του υπουργού Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλου, με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Οι επαφές αυτές αρχίζουν με τη σημερινή συνάντηση υπουργού και πρυτάνεων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος, η ηγεσία του υπουργείου και οι πρυτάνεις αναζητούν μια χρυσή τομή, έναν «λειτουργικό συμβιβασμό» για το επίμαχο θέμα του νόμου ο οποίος, ναι μεν ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά έχει «προσκρούσει» σε έντονες αντιδράσεις φοιτητών, διδασκόντων και πρυτάνεων.

Στην πρόσφατη σύνοδο που πραγματοποίησαν στην Ερέτρια, οι πρυτάνεις διατύπωσαν και πάλι τη θέση ότι ο νόμος είναι «μη λειτουργικός και αντι-εκπαιδευτικός», αλλά για πρώτη φορά δεν αξίωσαν την πλήρη κατάργησή του. Άφησαν να εννοηθεί πως, εάν γίνουν δεκτές ορισμένες θεμελιώδεις θέσεις τους, θα μπορούσαν να τον αποδεχθούν.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στις τάξεις της ηγεσίας του υπουργείου έχει ωριμάσει η ιδέα ότι χρειάζεται ένας συμβιβασμός με τις «κεφαλές» των πανεπιστημίων. Ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά το ζήτημα είναι με πόσες- και ποιες- αλλαγές...

Όπως είναι ήδη γνωστό, η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων είναι συνάρτηση της υλοποίησης του νόμου. Μέχρι σήμερα, όμως, κανένα Πανεπιστήμιο δεν έχει εκλέξει νέες διοικήσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Εάν δεν παραταθεί η θητεία των πρυτανικών αρχών, ενδέχεται να μείνουν «ακέφαλα» τα Πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο, καθώς - σύμφωνα με το νόμο- οι νυν διοικήσεις θα παραμείνουν έως τις 31 Αυγούστου. Έως τότε θα έπρεπε να είχαν εκλεγεί τα μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Αυτό συνέβη σε ορισμένα ΤΕΙ, αλλά σε κανένα Πανεπιστήμιο.

Εάν, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποδεχθεί κάποια «νόθευση» του «νόμου Διαμαντοπούλου», το ζήτημα δεν αποκλείεται να προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές.

Γνωστή είναι άλλωστε η επίθεση την οποία εξαπέλυσε, πριν από λίγες εβδομάδες, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εναντίον του υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, επειδή ο τελευταίος δεν ήταν «οπαδός» του νόμου.

«Είναι σαν να έχουμε κάνει υπουργό τον Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεργιάδης για τον υφυπουργό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ