Η βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ισπανία και συγκεκριμένα στις τράπεζές της τέθηκε επί τάπητος στην συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο συζητήθηκαν, επίσης, χωρίς να παρθούν αποφάσεις, θέματα που αφορούν την ελληνική αλλά και την κυπριακή οικονομία.
Στην σημαντική αυτή συνεδρίαση το παρών έδωσε για πρώτη φορά και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στην πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του καλείται να τους πείσει για τη θέληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να φέρει το πρόγραμμα εντός στόχων.
Μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγο πριν φτάσουν στην συνεδρίαση του Eurogroup, βασικό θέμα στην αντζέντα της συζήτησης είναι το πλαίσιο στήριξης των ισπανικών τραπεζών.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της Ισπανίας, τονίζοντας πως ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να συμφωνηθεί το πλαίσιο της παροχής βοήθειας.
«Οι συζητήσεις σημειώνουν πρόοδο». «Εκτιμώ πως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα δεσμευτικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Σόιμπλε τα δύο ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης δεν θα μπορούν να παράσχουν άμεσα χρηματοδότηση στις τράπεζες έως ότου «αρχίσει να λειτουργεί ένας νέος ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός».
Αναφορικά με την Κύπρο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως το αίτημα της Λευκωσίας θα πάρει περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετασθεί.
Η παροχή περαιτέρω χρόνου στην Ισπανία για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής και από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. «Υπάρχει μία πρόταση για την Ισπανία. Εκτιμώ πως αυτή είναι μία θετική πλευρά», είπε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων ο Γάλλος πολιτικός μίλησε και για το ζήτημα της ηγεσίας του Eurogrpoup, λέγοντας πως θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα μία λύση ενόψει της αποχώρησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πάντως η συνεδρίαση της Ευρωομάδας μπορεί να μην είναι κρίσιμη αλλά είναι σημαντική. Κρίσιμη θα είναι η επόμενη, αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 20 του Ιουλίου, κάτι το οποίο αποδεικνύουν και τα λόγια του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουί ντε Γκουίντος, ο οποίος θεωρεί πως εκείνη την ημέρα θα παρθεί και η απόφαση για το πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζες της χώρας του.
Οι ισπανικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες πιθανότατα με υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη λήψη του δανείου από την Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο ντε Γκουίντος είπε πως η χώρα του θα πρέπει να βρει τρόπο προκειμένου να εφαρμόσει σχέδιο μείωσης των απωλειών των κατόχων προνομιούχων μετοχών των προβληματικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να είναι όρος της συμφωνίας.
Ο Ισπανός υπουργός επεσήμανε επίσης πως αναμένει συμφωνία για τα βασικά σημεία του Μνημονίου, αλλά εκτίμησε πως η τελική συμφωνία θα υπογραφεί στις 20 Ιουλίου.