Στουρνάρας: Οι αποκρατικοιήσεις να εξοφλούν δημόσιο χρέος - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Οι αποκρατικοιήσεις να εξοφλούν δημόσιο χρέος

Στουρνάρας: Οι αποκρατικοιήσεις να εξοφλούν δημόσιο χρέος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα πρόταση έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, να μπορεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δέχεται και ελληνικά ομόλογα ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο καθώς η αγορά ακινήτων του δημοσίου θα γίνεται με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στην ονομαστική τους αξία και ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εξοφλεί δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση τώρα ξεκινάει καθώς θα εκπονηθεί πρώτα μελέτη από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και στη συνέχεια η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα απαιτήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, η Τρόικα δείχνει επιφυλακτική για τις αποκρατικοποιήσεις μέσω ομολόγων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές φέρονται να επιθυμούν την καταβολή μετρητών κατά την πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, έτσι ώστε, εάν χρειασθεί, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου, εκτός από τη μείωση του χρέους, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους σε απόλυτα μεγέθη και θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για την εκτέλεση του προυπολογισμού του 2012.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός με απτά αποτελέσματα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας υπέγραψε χθες την πώληση Airbus της παλιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Αύγουστο, πλειοδότης είχε ανακηρυχθεί η εταιρεία Apollo Aviation Group η οποία είχε προσφέρει το υψηλότερο τίμημα (40,4 εκατομμύρια δολάρια).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ