Μετά τα μεσάνυχτα και έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, καθώς, όπως αναμενόταν «ναι» ψήφισαν οι 179 βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ «όχι» οι 121 βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 300 ψηφισάντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της Ν.Δ., οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
«Κατά» ψήφισαν 121 βουλευτές: οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.
Η τριήμερη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο απευθύνθηκε, μάλιστα, σε α' πρόσωπο, χαρακτηρίζοντάς τον «αβανταδόρο του λόμπι της δραχμής».
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε τους κυβερνητικούς εταίρους «Μερκελιστές» και το Μνημόνιο «πολιτικό και οικονομικό έγκλημα», κατηγορώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι θα γυρίσει τη χώρα στη δεκαετία του '50.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι δεν ζητά, πλέον ακύρωση του Μνημονίου, αλλά αντικατάστασή του, τονίζοντας, παράλληλα, πως «το εσωτερικό μέτωπο έχει αποβεί πιο δύσκολο τυφλό και αδιέξοδο από ότι το εξωτερικό», συυνοψίζοντας, έτσι, σε αυτό το «δραματικό», όπως το χαρακτήρισε, συμπέρασμα της τριήμερης διαδικασίας.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης για εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι λύση για το πρόβλημα της χώρας θα ήταν να εξηγήσουμε στους δανειστές ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε εμφύλιο σπαραγμό. .
Ο κ. Μιχαλολιάκος, αφού περίμενε υπομονετικά να αποχωρήσουν από την αιθουσα της Ολομέλειας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, δήλωσε πως το κόμμα του δεν πείσθηκε πως το Μνημόνιο θα λύσει το πρόβλημα, καθώς και ότι η χρεοκοπία είναι πρωτίστως πολιτική και ηθική και μετέπειτα οικονομική, συνοψίζοντας, έτσι σε αυτά, τους λόγους για τους οποίος η Χρυσή Αυγή δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Βαθύτατα προοδευτικό και ρεαλιστικό, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, τονίζοντας, ότι στηρίζει την κυβέρνηση όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση αυτής της συμφωνίας.
Σε πιο ήπιους τόνους, η ομιλία της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα η οποία προειδοποίησε ότι με την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης «θα αναγκαστούμε όλοι να γίνουμε φοροφυγάδες, όχι από ιδεολογία, αλλά από αδυναμία».
Φωτογραφία: Eurokinissi