Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να αποφασισμένος να στείλει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.
Στην δευτερολογία του στη Βουλή θα τονίσει ότι αυτό θα γίνει όχι επειδή το απαιτεί το μνημόνιο, αλλά επειδή είναι απαραίτητο για την έξοδο της Ελλάδας από το τούνελ της κρίσης.
Το μεγάλο στοίχημα είναι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και η άμεση πώληση ή αποκρατικοποίηση 22 «φιλέτων» και δημόσιων επιχειρήσεων. Το σχέδιο Σαμαρά κατανέμεται σε τέσσερα κύματα.
Στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων μπαίνουν ο Οργανισμός Κρατικών Λαχείων, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, το Ολυμπιακό κτίριο του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, η παραλιακή έκταση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και η παραλιακή έκταση στην Αφάντου στη Ρόδο. Για όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις έχει γίνει προετοιμασία από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Στο δεύτερο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων θα μπουν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει γίνει κάποια προετοιμασία αλλά θα δοθεί νέα έγκριση από την κυβέρνηση συνεργασίας, στο τρίτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων θα μπουν ζημιογόνες επιχειρήσεις και στο τέταρτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να μπουν επιχειρήσεις του δημοσίου για τις οποίες υπάρχει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup
Την ίδια ώρα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν, ότι τα μηνύματα που θα στείλει στην κυβέρνηση η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, θα σηματοδοτήσουν και την πορεία του μνημονίου εφεξής και συγκεκριμένα εάν θα υπάρξουν προοπτικές αλλαγής ορισμένων όρων του.
Παράλληλα, όλες οι παράμετροι του προγράμματος, με αιχμή την ύφεση, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει και το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου προσαρμογής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει δείγματα αποφασιστικότητας, θα εφαρμόσει κανονικά το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%.
«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα ειδικά μισθολόγια και να βάλουμε μια τάξη» δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου.
Αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτεση
Για όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», η κυβέρνηση αναμένει σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, και κόμματα ακόμα και στο εσωτερικό της. Για παράδειγμα, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αντιτάχθηκε πρώτος ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ενώ για τον ΟΛΠ έχει αντιδράσει ήδη ο γαλάζιος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρεί βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευθούν πολιτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων για να ασκήσουν εύκολη αντιπολίτευση.
Φωτογραφία: Eurokinissi