Λέτε η – πασίγνωστη πλέον- πράσινη φανέλα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ να γίνει για τη μελλοντική κεντροαριστερά ενδυματολογικό σημείο αναφοράς, ανάλογο του... ζιβάγκο, της πρώιμης Μεταπολίτευσης; Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φανέλα, που έχει -ουσιαστικά- την «αιγίδα» του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο υπόλοιπες; Εκείνες δεν ήταν φανέλες του ΠΑΣΟΚ, ήταν... συμβατικές, συνηθισμένες φανέλες αθλητικών ομάδων. Έλα όμως που ο αθλητισμός και η πολιτική ανέκαθεν είχαν δυσδιάκριτα, μεταξύ τους, όρια.
Το σημαντικότερο «στίγμα Βενιζέλου» σε φανέλα, εκτός φυσικά από αυτή που «έκλεψε την παράσταση» στην Εθνική Συνδιάσκεψη, «αποτυπώθηκε»... ατύπως σε ασπρόμαυρο ύφασμα. Ξεχάστε για λίγο το ΠΑΣΟΚ, ή μάλλον αφαιρέστε από τα αρχικά το «Σ» και θα έχετε τον ΠΑΟΚ...
Ώρα για μια αναδρομή, λοιπόν.
Από την αποθέωση του «Μπάνε», στην αποθέωση του «Μπένι»
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 1993. Το «Κλειστό» της Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη, με το ζόρι χωρά 1.500 θεατές. Απόψε το έχουν κατακλύσει οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Το «Παλέ ντε Σπορ» δεν είναι διαθέσιμο κι έτσι, η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί απόψε στην «ταπεινή» έδρα του Μακεδονικού, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1, εναντίον του Ηρακλή.
Μικρό το γήπεδο, μεγάλος ο ενθουσιασμός. Γιατί; Διότι στο ματς θα αγωνιστεί ο Νάσος Γαλακτερός. Ο «φόργουορντ» του οποίου η πρόσφατη μεταγραφή από την ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σε πολύκροτο αθλητικό, τοπικιστικό και πολιτικό σίριαλ.
Αίφνης, την ώρα που οι παίκτες των δύο ομάδων κάνουν «ζέσταμα», το «Κλειστό» της Νεάπολης ... σηκώνεται στο πόδι. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ φωνάζουν ενθουσιωδώς «ω, Μπένι, Μπένι», ιαχή που θυμίζει πολύ το αποθεωτικό «ω, Μπάνε, Μπάνε», με το οποίο επευφημείται συνήθως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο εξαιρετικός «σούτινγκ γκαρντ» της ομάδας.
Τι έγινε; Απέκτησε ο ΠΑΟΚ κι άλλο νέο παίκτη; Κάποιον Αμερικανό, ίσως; Όχι. Στο γήπεδο μόλις μπήκε ο ... θεσμικός άσος. Ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτός είναι ο «Μπένι».
Αναμφισβήτητος νομικός πατέρας της νίκης
Είναι πασίγνωστο ότι ο Ευ. Βενιζέλος προσέφερε νομική αρωγή στον ΠΑΟΚ, όταν η διένεξη με την ΑΕΚ για το θέμα Γαλακτερού «παίχτηκε» και στο δικαστικό τερέν. Τώρα ο πολιτικός του ΠΑΣΟΚ προσέρχεται, ως νομικός πατέρας της νίκης! Διασχίζει το χώρο πίσω από τους πάγκους των ομάδων, χαιρετά τον κόσμο που τον επευφημεί και κατευθύνεται προς τις θέσεις των επισήμων.
Στο ματς, του οποίου η λήξη θα βρει τον ΠΑΟΚ νκητή με 70-58, ο τιμώμενος Γαλακτερός είναι κάπως αγχωμένος και σημειώνει μόλις 7 πόντους. Το ... άλλο τιμηθέν πρόσωπο, όμως, ο Ευ. Βενιζέλος έχει ήδη διαπρέψει. Πόσοι υποψήφιοι βουλευτές δεν τον μακαρίζουν; Τέτοια υποδοχή, σε τέτοια εποχή; Δυο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών; Αξιοζήλευτο...
Ακόμη περισσότερο αξιοζήλευτη θα αποδειχθεί η επίδοση του κ. Βενιζέλου στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993: Πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Περιφέρεια, μολονότι είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται σε εκλογές!
Πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ επαίρονται: «Ο Βενιζέλος στήριξε την ομάδα στην υπόθεση Γαλακτερού και να τα αποτελέσματα. Ο λαός του ΠΑΟΚ τον αντάμειψε».
Ε, την έχουν αυτήν την εμμονή οι οπαδών των μεγάλων, δημοφιλών ομάδων: Διαλαλούν συνεχώς τη δύναμη που αντιπροσωπεύουν, πότε απειλώντας κι άλλοτε - όπως τώρα- «τάζοντας», μέσω της δύναμης του ... θετικού παραδειγματισμού. Ενίοτε και υπερβάλλοντας.
Ο Ευ. Βενιζέλος συμμετείχε στην ομάδα νομικών που υπερασπίστηκαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Η ιδιότητά του αυτή ασφαλώς ήταν εξαιρετικό, βασικό εφόδιο στις εκλογές του 1993- άλλο εάν στην έκταση της επιτυχίας του διαδραμάτισε ρόλο η ανάμειξή του στο θέμα Γαλακτερού.
Μεγάλος χαμένος, ο... Άκης Τσοχατζόπουλος
Όταν τελείωσε η μάχη μεταξύ των δύο «Δικεφάλων» (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), άρχιζε μια «παράπλευρη», αθλητική διελκυστίνδα ανάμεσα στα δύο «μεγάλα κεφάλια» του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δυσφορεί με αυτήν την ... μονομερή λατρεία των φίλων του ΠΑΟΚ προς το πρόσωπο του συντρόφου και ανταγωνιστή του (αλήθεια, ποια ιδιότητα υπερισχύει;).
Για πολύ καιρό ο Άκης αναφέρει το παράπονό του, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις. Λέει πως κι ο ίδιος είχε ασκήσει την επιρροή του προς όφελος του ασπρόμαυρου «Δικεφάλου», στην υπόθεση Γαλακτερού. Επίσης, ότι δεν εκτιμήθηκε όσο έπρεπε μια άλλη προσφορά του προς την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ: Ως υπουργός Εσωτερικών κινήθηκε ώστε να δοθεί γρήγορα στον Μπάνε Πρέλεβιτς ελληνική υπηκοότητα. Αυτή ήταν το διαχρονικό παράπονο του Άκη.
Πώς να αντιμετωπίσει, όμως, κανείς τη δύναμη της επικοινωνίας; Στην κρίσιμη περίοδο χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν το αφτί τους κολλημένο στο ραδιόφωνο και άκουγαν τον Ευ. Βενιζέλο να εξηγεί πώς και γιατί θα είχε αίσιο τέλος το θέμα Γαλακτερού. Ποιές κινήσεις γραφείων, όσο καταλυτικές κι αν ήταν, θα μπορούσαν να «ισοφαρίσουν» αυτό το πλεονέκτημα;
Το θερινό «σίριαλ Γαλακτερού» προσέλαβε, εν γένει, πολιτικές διαστάσεις- κι όχι μόνο «ενδο-ΠΑΣΟΚικές»: Αφενός η υπόθεση εξελίχθηκε και σε πολιτικά γραφεία κι αφετέρου προκάλεσε εντονότατους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση μόχθησε, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή προτού ανέβει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Γιατί τέτοιο κυβερνητικό άγχος με το ημερολόγιο; Για να αποφευχθεί διαδήλωση των οπαδών του ΠΑΟΚ για το θέμα Γαλακτερού, στη ΔΕΘ!
Αναδρομής συνέχεια, σταθμός δεύτερος...
Έτος 2001. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος θεσπίζει τη λεγόμενη «ειδική εκκαθάριση». Επωφελούνται έξι ΚΑΕ (Άρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ηρακλής, Νίαρ Ιστ, ΓΣ Λάρισας) και πέντε ΠΑΕ (Πανιώνιος, Λάρισα, Καβάλα, Νάουσα, Πιερικός): όλες μαζί χρωστούν - είτε στο δημόσιο είτε σε τρίτους- 51 εκ. ευρώ, αλλά «καθαρίζουν» πληρώνοντας μόλις το 2,3%. Το νόστιμο έγκειται στο «πώς»...
Αν χρωστάς χρήματα σε «ζόρικους» τύπους, ίσως αναγκαστείς κάποια στιγμή να κρυφτείς, αλλάζοντας όνομα και εμφάνιση. Αν είσαι ΠΑΕ ή ΚΑΕ που χρωστάς, την εποχή της ειδικής εκκαθάρισης του 2001, τροποποιείς απλώς το όνομά σου- δίχως να κρυφτείς.
Άσε που το νέο όνομα κανείς δεν θα το προφέρει... Πόσοι φίλαθλοι θα θυμούνται ότι από το 2001 ο Πανιώνιος και η Καβάλα ονομάζονται «Νέος Πανιώνιος» και «Νέα Καβάλα»; Το ποσοστό τους πιθανότατα θα είναι τόσο ισχνό, όσο και το αντίστοιχο των Αθηναίων που αποκαλούν την οδό Πατησίων «28ης Οκτωβρίου». Σε αυτή τη ... θυσία υποβάλλονται όσες ΠΑΕ και ΚΑΕ ευεργετούνται από την «ειδική εκκαθάριση».
Διάβολε, πόσο καθυστερημένοι ήταν οι καλόγεροι του Μεσαίωνα που βάφτιζαν «ψάρι» το κρέας! Πόσο πιο αξιοπρεπές και κομψό θα ήταν να το ονόμαζαν «νέο κρέας»...
Κάπως έτσι, στη φανέλα του Γαλακτερού προστίθενται 11 ακόμη. Και σε αυτές ήταν ευδιάκριτο το «στίγμα Βενιζέλου». Απλώς, εάν αναγραφόταν κάτι πάνω τους, αυτό δεν θα ήταν το «ανασύσταση» του τωρινού ΠΑΣΟΚ, αλλά το «ανακούφιση». Οικονομική, φυσικά...