Ανοίγει τις πύλες του το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, «σήμα κατατεθέν» της Παμπλόνας, στη βόρειο Ισπανία, με το κλασσικό κυνήγι των ταύρων.
Χιλιάδες Ισπανοί και ξένοι τουρίστες, φορώντας τα παραδοσιακά άσπρα πουκάμισα και τα κόκκινα μαντήλια στο λαιμό, συνωστίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, αναμένοντας ένα στέλεχος της δημαρχίας να σημάνει την έναρξη των εορτασμών εκτοξεύοντας το παραδοσιακό πυροτέχνημα, γνωστό ως «τσουπινάθο».
«Ζήτω ο Σαν Φερμίν» αναφώνησε το πλήθος, προς τιμήν του πολιούχου αγίου.
Φέτος όμως, για πρώτη φορά, οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια δεν περιέλουσαν ο ένας τον άλλο με σαμπάνιες, διότι τα γυάλινα μπουκάλια απαγορεύθηκαν ως επικίνδυνα και είχαν αντικατασταθεί από κρασί σε χάρτινα ποτήρια.
Μάλιστα η οικονομική κρίση που σαρώνει ολόκληρη την Ισπανία ανάγκασε και το φεστιβάλ της Παμπλόνας να περιορίσει τον προϋπολογισμό του κατά 8%, στα 2,4 εκατ. ευρώ.
Το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν αναμένεται να προσελκύσει περίπου ένα εκατ. τουρίστες στην πόλη με πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι δε από τους παραθεριστές καταφθάνουν στην Παμπλόνα για να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στις κούρσες με τους ταύρους, τις οποίες έκανε γνωστές παγκοσμίως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ με το γνωστό του μυθιστόρημα «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά».
Οι οκταήμερες κούρσες ξεκινούν αύριο το πρωί, όταν έξι ταύροι αφήνονται ελεύθεροι στα πολυδαίδαλα δρομάκια της παλαιάς πόλης, με τους άνδρες--που ονομάζονται 'μόθος' -να τρέχουν πλάι τους, έχοντας ως μόνο όπλο διπλωμένες εφημερίδες. Τα ζώα θα διασχίσουν μία απόσταση 825 μέτρων μέσα στο παλαιό κέντρο και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα θανατωθούν στις παραδοσιακές ταυρομαχίες.
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται και πολλά καλλιτεχνικά γεγονότα, ή συναυλίες, που φέτος θα φθάσουν τα 430 σε αριθμό.