Την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Χορστ Ράιχενμπαχ μετά τις συναντήσεις του με μία σειρά από υπουργούς.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. «Υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα» και «βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης η αίσθηση του επείγοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα οι επικεφαλής της Τρόικα, συναντούσαν επί περίπου 50 λεπτά, τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
O κ. Σαμαράς έκανε λόγο για αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ωστόσο με επιχείρημα την ύφεση και την ανεργία άνοιξε τη συζήτηση για τροποποιήσεις του Μνημονίου.
Μέσα στις δεσμεύσεις που έκανε ο πρωθυπουργός είναι και ότι η κυβέρνηση είναι μακράς πνοής και ότι υπάρχει αποφασιστικότητα προκειμένου να γίνουν σύντομα, οι βασικές μεταρρυθμίσεις αλλά και αλλαγές οι οποίες είναι σημαντικές για την χώρα.
Μέσα στις μεταρρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι αποκρατικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών του Δημοσίου όπως η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ. Βέβαια το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η τόνωση της αγοράς και του ανταγωνισμού η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να γίνουν μέσα στον Ιούλιο, ήταν μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στους Πωλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς.
Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που ήταν παρών στην συνάντηση, παρουσίασαν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο. Όπως ειπώθηκε, οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν θα έχουν κάποιο άμεσο δημοσιονομικό όφελος, ενώ η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει τόσο με την αυστηρή τήρηση του κανόνα, μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις, αλλά και από
το κλείσιμο υπηρεσιών.
Αναφορικά με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ύφεση. Επίσης ετέθη το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Ωστόσο η Τρόικα εμφανίστηκε δύσπιστη για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση, ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση που ειπώθηκε στον νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως «τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά»».
Κατά την συνάντηση δεν πάρθηκαν αποφάσεις, καθώς η κεντρική διαπραγμάτευση θα γίνει από τον πρωθυπουργό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Τα συμπεράσματα από την συζήτηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα θα ληφθούν υπόψη στο κείμενο της συμφωνίας των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, Χρύσανθου Λαζαρίδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη στο οποίο θα βασιστούν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι τρεις θα συνεδριάσουν και θα ολοκληρώσουν το κείμενο σήμερα. Χθες διαπραγματεύθηκαν τα βασικά ζητήματα και όπως λένε μένουν μόνο οι λεπτομέρειες.
Φωτογραφία: Eurokinissi