Ένας άσημος Αυστραλός οδηγός περονοφόρου, ο Μάικ Χάστινγκς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών στη Νέα Νότια Ουαλία. Τι γίνεται όμως όταν οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν ο πραγματικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου;
Κι όμως ο Μάικ Χάστινγκς, ήταν γόνος της αριστοκράτης οικογένειας Λουντόν και μετακόμισε στην Αυστραλία το 1960 σε αναζήτηση της περιπέτειας.
Το 2004 βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος όταν μια ομάδα του Channel Four στα πλαίσια έρευνας για ένα ντοκιμαντέρ για τη μοναρχία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί του Χάστινγκς είχαν εξαπατηθεί και βρέθηκαν εκτός της διαδοχής του βρετανικού στέμματος τον 15ο αιώνα.
Ο Χάστινγκς, που δήλωνε μέχρι το τέλος της ζωής του φανατικός ρεπουμπλικάνος, πέθανε στις 30 Ιουνίου και ενταφιάστηκε σήμερα στο Jerilderie, περίπου 465 μίλια νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ.
Ήταν απόγονος του Οίκου της Υόρκης, του οποίου ο αγώνας με τον Οίκο των Λάνκαστερ για τη διαδοχή του βρετανικού θρόνου έγινε γνωστός ως «Πόλεμος των Ρόδων» και αποτέλεσε και έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα έγγραφα που βρέθηκαν στον καθεδρικό της Ρουέν στη Γαλλία η βασιλεία του Εδουάρδου Δ ', ο οποίος κυβέρνησε με μια σύντομη διακοπή μεταξύ των ετών 1461 - 1483, ήταν παράνομη.
Ο ιστορικός Μάικλ Τζόουνς ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του Εδουάρδου, ο Ριχάρδος της Υόρκης πολεμούσε τους Γάλλους στο Ποντουάζ όταν η μητέρα του τον συνέλαβε στην αγκαλιά ενός Άγγλου τοξότη στη Ρουέν.
Αν αυτό αληθεύει τότε ο Εδουάρδος ήταν νόθος με αποτέλεσμα η βασιλεία να πρέπει να μεταβιβαστεί στον μικρότερο αδερφό του τον Γεώργιο, δούκα του Κλάρενς, ο οποίος ήταν άμεσος πρόγονος του Χάστινγκς.
Ο ίδιος ο Χάστινγκς έδειξε μικρό ενδιαφέρον για την υπόθεση και δεν συνέχισε τις αξίώσεις του για τη μοναρχία, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση προκάλεσε σάλο και πονοκεφάλους για τη βασιλική οικογένεια.
Ο ίδιος συνήθιζε να αστειεύεται για το ζήτημα και υποστήριζε πως αν κάποτε αποδεικνυόταν ότι ήταν διάδοχος θα μπορούσε να βγάλει πολλά λεφτά και να συνεχίσει τη ζωή του.