Οριστικοποιείται όπως φαίνεται το τελικό κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέληξαν σε συμφωνίες γιατο πλαίσιό τους.
Στην συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης από την Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από την Δημοκρατική Αριστερά.
Στην συζήτηση που έγινε, επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν τον εκλογικό νόμο, τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, η κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τους μετανάστες και θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Όπως ειπώθηκε από τις άμεσες δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι να αναληφθεί πρωτοβουλία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με βασικό κριτήριο στο κάθε νέο τμήμα να εκλέγονται το πολύ έξι βουλευτές.
Όσον αφορά τον νόμο του Γιάννη Ραγκούση για την χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει σε βασικά σημεία. Ο νόμος Ραγκούση έδινε το δικαίωμα στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα να λαμβάνουν με την γέννησή τους την ελληνική ιθαγένεια. Ο νέος νόμος θα χορηγεί την ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς με την συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας τους και αφού έχουν αποποιηθεί την ιθαγένεια των γονέων τους.
Η Τρόικα φτάνει από στιγμή σε στιγμή στην Ελλάδα και η σύγκλιση των κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση ήταν επιτακτική προκειμένου να γίνει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κατατεθεί αίτημα προκειμένου να καταβάλλονται οι επιβαλλόμενοι φόροι σε περισσότερες δόσεις, καθώς τα ποσά είναι μεγάλα και δύσκολά μπορούν να αποπληρωθούν άμεσα.
Αναφορικά με την δέσμευση για απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, συμφωνήθηκε να μην προχωρήσει αυτό το μέτρο καθώς τα τρία κόμματα έκριναν πως δεν θα αποφέρει κάποιο όφελος στα δημοσιονομικά, ενώ παράλληλα δημιουργεί αρνητική εικόνα και αυξάνει την ανεργία.
Επίσης συμφωνήθηκε και ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο έχει να κάνει με αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στο Δημόσιο, συγχωνεύσεις φορέων, λουκέτο σε δεκάδες οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν αντικείμενο κλπ.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για το πρώτο ραντεβού που θα έχει την Πέμπτη με τους επικεφαλής της Τρόικα όπου θα γίνει μία πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων των δανειστών μας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται αν ανακοινώσει στους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ήδη την κατάργηση 21 Ειδικών Γραμματειών σε υπουργεία αλλά και των αμειβομένων επιτροπών.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να δει τις αντιδράσεις των μελών της Τρόικα, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν πως η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με το Μνημόνιο 2.
Φωτογραφία: Eurokinissi