Σχεδόν 30.000 ακίνητα είναι καταπατημένα και το Δημόσιο δεν παίρνει ούτε ευρώ - iefimerida.gr

Σχεδόν 30.000 ακίνητα είναι καταπατημένα και το Δημόσιο δεν παίρνει ούτε ευρώ

Σχεδόν 30.000 ακίνητα χρησιμοποιούνται παράνομα και το Δημόσιο δεν παίρνει ούτε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η καταγραφή της κρατικής ακίνητης περιουσίας που πραγματοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για τη χρήση και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα αν το Δημόσιο μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί θα έφερναν 10 δισ. ευρώ έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέδριο του Economist, το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου κ. Ανδρέας Ταπραντζής, περίπου ένα στα τρία ακίνητα του Δημοσίου είναι «κατεχόμενα». Και με τον όρο αυτό, χαρακτηρίστηκαν εκείνα τα ακίνητα του Δημοσίου, στα οποία «γίνεται χρήση του ακινήτου από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με παράνομο τρόπο και μηδενικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο».

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε 80.714 ακίνητα που βρίσκονταν διεσπαρμένα σε χαρτοφυλάκια 30 διαφορετικών φορέων του Δημοσίου. Από αυτά, τα 28.264 χαρακτηρίστηκαν «κατεχόμενα», δηλαδή γίνεται χρήση, χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει ένα ευρώ. Σημειώνεται ότι στα ακίνητα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κοινωφελή.

Από τις δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που καταγράφηκαν και εξετάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, περίπου 3.152 ακίνητα θα μπορούσαν με κατάλληλη προεργασία ν' αξιοποιηθούν αποφέροντας στο Δημόσιο πάνω από 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ταπραντζής, υπάρχει και μια μεγάλη σειρά ακινήτων για τα οποία απορρίφθηκε ευθύς εξαρχής η δυνατότητα αξιοποίησης στην παρούσα φάση.

Επισήμανε δε ότι μια υπερβολική προσφορά ακινήτων, στις σημερινές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας και χαμηλής ζήτησης, δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρόσθεσε επίσης, ότι η επεξεργασία λύσεων προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων, θα μπορούσε να αποτελεί μια λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ