Ο Βενιζέλος θέλει να ξανακάνει το νέο ΠΑΣΟΚ μεγάλο κόμμα - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος θέλει να ξανακάνει το νέο ΠΑΣΟΚ μεγάλο κόμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσκληση στη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να συμμετάσχουν στη Συνδιάσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η τυπική παρουσία αλλά η ουσιαστική προσέγγιση αυτών των όμορων πολιτικών χώρων που θα μπορούσαν να μετουσιωθούν σταδιακά στη μεγάλη Κεντροαριστερά και να συστεγάσουν τους «προοδευτικούς, σοσιαλιστές και δημοκράτες» πολίτες.

Πρόσκληση έχει σταλεί και σε πολιτικές κινήσεις που, όπως έχει πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βρίσκονται «κοντά στις δικές μας αντιλήψεις και μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες για τον τόπο». Ακόμη και προσωπικότητες με ενεργό ρόλο στα δημόσια πράγματα έχουν προσκληθεί, χωρίς να είναι ακόμη γνωστά τα ονόματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδιάζει να επιχειρήσει δυναμικά την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, όχι πάνω στην τέφρα του παλαιού κόμματος, αλλά με επανεκκίνηση που θα αιμοδοτηθεί και από άλλα κόμματα. Συζητήσεις με τη ΔΗΜ.ΑΡ. γίνονται από καιρό, χωρίς προς το παρόν να υπάρξουν ενδείξεις μελλοντικής συνεργασίας. Στελέχη που συζητούν με τον Φώτη Κουβέλη, όπως ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, έχουν ξεκινήσει έναν διερευνητικό διάλογο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για μια πρώτη ψηλάφηση προθέσεων, χωρίς τίποτα δεδομένο.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ο Σπύρος Λυκούδης θα είναι ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή. Ενα άλλο στέλεχος που διατηρεί καλή επαφή με την ηγετική πυραμίδα της Ιπποκράτης είναι ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα που ακολούθησαν από την αρχή τον Φώτη Κουβέλη, πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, δεν έχει τις παρωπίδες της συντηρητικής αριστεράς και βρίσκεται κοντά σε ορισμένες από τις προγραμματικές αρχές του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων το πεδίο παραμένει αχαρτογράφητο. Το κόμμα των Ελλήνων Πρασίνων δεν κατόρθωσε να μπει στη βουλή και οι προεκλογικές προσπάθειες για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώθηκαν. Εξάλλου η επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ηγέτης των γάλλων Πρασίνων, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε στην Αθήνα για να προωθήσει την προεκλογική παρουσία των Οικολόγων Πράσινων μάλλον επιδείνωσε τις σχέσεις των δυο κομμάτων. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ηλίθιο και τρελό» είχε δηλώσει ο Κον Μπεντίτ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται μεταξύ αριστερών και οικολογικών ευαισθησιών και δεν αποκλείεται να προσελκύονται από ορισμένες προγραμματικές αρχές του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αυτή τη στιγμή για προσέγγιση από την Ιπποκράτους με στόχο τη μελλοντική συνεργασία. Η παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στη Συνδιάσκεψη της Παρασκευής , αν ευοδωθεί, θα δώσει πιθανόν έναυσμα για ένα νέο πεδίο συνεννοήσεων.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ρίξει μεγάλο βάρος στο «ανοιχτό ΠΑΣΟΚ», μιλώντας στη Συνδιάσκεψη, φιλοδοξώντας να χτίσει σταδιακά έναν μεγάλο χώρο υποδοχής όλων των σοσιαλιστών, προοδευτικών και δημοκρατών πολιτών και κινημάτων με στόχο μια μεγάλη Κεντροαριστερά με κεντρικό άξονα το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ