Οι αγγλικές τράπεζες «έκλεβαν» στο επιτόκιο - Σκάνδαλο στο City - iefimerida.gr

Οι αγγλικές τράπεζες «έκλεβαν» στο επιτόκιο - Σκάνδαλο στο City

Οι αγγλικές τράπεζες «έκλεβαν» στο επιτόκιο - Σκάνδαλο στο City
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά και την παραίτηση του Jerry del Missier, η βρετανική τράπεζα Barklays έχασε χθες το τέταρτο στέλεχός της σε λίγες ημέρες. Αιτία είναι η ανάμειξη της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας στο σκάνδαλο Libor που συγκλονίζει όλο τον τραπεζικό τομέα της Μεγάλης Βρετανίας, την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο.

Τι είναι το Libor;

Για να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες δανείζονται καθημερινά χρήματα μεταξύ τους. Είναι αυτό που αποκαλείται διατραπεζική αγορά. Το Libor είναι το διατραπεζικό επιτόκιο της λονδρέζικης αγοράς. Δημοσιεύεται κάθημερινά στις 11 το πρωί από την Ενωση Βρετανικών Τραπεζών (ΒΒΑ), μετά τη συγκέντρωση του μέσου όρου των επιτοκίων που επιβλήθηκαν την προηγούμενη ημέρα σε 16 τράπεζες αναφοράς. Το Libor απεικονίζει την ευκολία πρόσβασης σε ρευστό και καθορίζει τα επιτόκια που προτείνονται στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις.

Ποιό είναι το σκάνδαλο;

Πολλά στελέχη της διεθνούς χρηματαγοράς θεωρούνται ύποπτα ότι «πείραξαν» τα στοιχεία του Libor αλλά και του Euribor (το επιτόκιο της ευρωζώνης). Η βρετανική και η αμερικανική δικαιοσύνη που ανέλαβαν τις έρευνες ανακάλυψαν ότι κάποιες τράπεζες δήλωναν χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που πραγματικά δανείζονταν προκειμένου να «μακιγιάρουν» τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στη χρηματοδότησή τους. Ακόμη χειρότερα, στην Barklays αλλά και σε άλλες τράπεζες, οι τρέιντερς δήλωναν χαμηλότερα επιτόκια για να διευκολύνουν τις αγοραπωλησίες τους.

Ποιές είναι οι συνέπειες;

Η Βρετανική Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει ποινικές διώξεις. Στην Αγγλία, το σκάνδαλο προκαλεί σοκ και δίνει τροφή στον διάλογο για τις αταθσαλίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, που κατηγορείται και για άλλες υποθέσεις. Η πολιτική τάξη δηλώνει σοκαρισμένη και ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη δημιουργία μια Επιτροπής κοινοβουλευτικής έρευνας. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας κατηγόρησε το σύνολο των πρακτικών που χρησιμοποιεί ο βρετανικός τραπεζικός τομέας και έβαλε στο στόχαστρο «τους προκλητικούς μισθούς» και «την απαράδεκτη εξυπηρέτηση των πελατών»

Ποιές τράπεζες αφορά το σκάνδαλο;

Καταρχήν αφορά την Barklays, η οποία υποχρεώθηκε να απολύσει τον πρόεδρο και τρία άλλα κορυφαία διευθυντικά στελέχη της. Η τράπεζα υποχρεώθηκε να καταβάλει 360 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ για να αποφύγει τη δικαστική δίωξη. Η Royal Bank of Scotland (RBS) βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των αρχών. Η έρευνα παίρνει πλανητικές διαστάσεις αφού διεξάγονται έρευνες στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στην Ελβετία. Η Société générale, η UBS, η Deutsche Bank και η HSBC βρίσκονται στον κατάλογο των υπόπτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ