Προσεκτικά συγκροτημένη, ώστε να τηρούνται ισορροπίες ανάμεσα στις διαφορετικές τάσεις, αλλά με τελικό πολιτικό στίγμα κατά τι... δεξιότερο από εκείνο που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, είναι η «σκιώδης κυβέρνηση» την οποία συγκρότησε η Κουμουνδούρου.
Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του καταμερισμού ρόλων στην «ομάδα» που θα αναλάβει το «στενό μαρκάρισμα» της κυβέρνησης είναι τα εξής:
Πρώτον: Την ευθύνη για την οικονομική πολιτική αναλαμβάνει το «δίδυμο» των καθηγητών Ευκλείδη Τσακαλώτου - Γιώργου Σταθάκη, στο Οικονομικών και το Ανάπτυξης - Υποδομών, αντίστοιχα. Είναι τα στελέχη που θα αναλάβουν το «μαρκάρισμα» του κυβερνητικού «δίδυμου» Γιάννη Στουρνάρα- Κωστή Χατζηδάκη.
Αρκετά στελέχη των συνιστωσών που βρίσκονται στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αμφότεροι οι καθηγητές, σε πολιτικό επίπεδο είναι επιρρεπείς σε θέσεις έως και «συστημικές».
Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι, εάν τυχόν η πολιτική των Μνημονίων επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, τότε το κόμμα θα πρέπει να είναι έτοιμο για μία μετατόπιση του «κέντρου βάρους» της πολιτικής του γραμμής και για το ίδιο το ευρώ: Να μετακινηθεί πλησιέστερα στο «το ευρώ δεν είναι φετίχ», όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.
Πολλοί στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το κόμμα, με τους κυρίους Τσακαλώτο και Σταθάκη στο «πηδάλιο» της οικονομικής πολιτικής, θα αδυνατεί να προσδώσει περισσότερο «ριζοσπαστισμό» στις προτάσεις του, ακόμη κι αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν – πάντα κατά την άποψη των «σκεπτικιστών» της αριστερής «πλευράς» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ρένα Δούρου αντί του Θοδωρή Δρίτσα στο Εξωτερικών
Θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντίβαρο στο καθηγητικό «δίδυμο» η τοποθέτηση του «αριστερόστροφου» Δημήτρη Στρατούλη στο Εργασίας; Πιθανότατα όχι. Το Εργασίας μοιραία τίθεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα περιθώρια χάραξης πολιτικής επί της «ύλης» του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα «πλαίσια» που καθορίζονται στο Οικονομικών και το Ανάπτυξης.
Δεύτερο αξιοπρόσεκτο στοιχείο -και αντικείμενο συζητήσεων στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ - είναι το γεγονός ότι δόθηκε το χαρτοφυλάκιο του Εξωτερικών στη Ρένα Δούρου κι όχι στον Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για αυτό το «πεδίο».
Υπενθυμίζεται ότι στην προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δρίτσας ήταν το στέλεχος που ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Ανάμεσα στους δυο τομείς ... νευραλγικός βεβαίως είναι αυτός της εξωτερικής πολιτικής κι έτσι όλοι ανέμεναν ότι το αντίστοιχο «χαρτοφυλάκιο» στη «σκιώδη κυβέρνηση» θα δινόταν στον κ. Δρίτσα. Το ανέλαβε όμως η κυρία Δούρου.
Στην εσωκομματική «χαρτογράφηση» ο κ. Δρίτσας κατέχει θέση στα αριστερά της κυρίας Δούρου. Έτσι, η τελική επιλογή της Κουμουνδούρου ενισχύει την εντύπωση, την οποία διαμορφώνει και ο σχηματισμός του διδύμου Τσακαλώτου – Σταθάκη, στα της οικονομικής πολιτικής.
Η... απόλυτη ισορροπία στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους
Κατά τα άλλα, στη «σκιώδη κυβέρνηση» δεν συμμετέχουν γνωστά πρόσωπα που προήλθαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ: Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και ως πρόθεση της Κουμουνδούρου να αποφύγει το... ξύσιμο τέτοιων «πληγών», τώρα. Είναι άλλωστε γνωστές -και νωπές- οι αιτιάσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις με «το βαθύ ΠΑΣΟΚ», με την παλιά «συνδικαλιστική πράσινη αριστοκρατία και γραφειοκρατία», κλπ.
Βεβαίως το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέλαβε ο Αλέξης Μητρόπουλος και το Δημόσιας Διοίκησης (Εσωτερικών) η Σοφία Σακοράφα, αλλά αμφότερα τα στελέχη δεν εκπροσωπούν ακριβώς το φάσμα των ΠΑΣΟΚογενών που προσέγγισαν τώρα την Κουμουνδούρου.
Ο μεν κ. Μητρόπουλος κινείται εδώ και χρόνια στο χώρο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, η δε κυρία Σακοράφα έχει καταβολές από την Αριστερά, από την οποία και μεταπήδησε- αργότερα- στο ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως, στην «τριάδα» των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων συμμετέχει πρόσωπο που προσέγγισε προσφάτως τον ΣΥΡΙΖΑ- ο Παναγιώτης Κουρουπλής.
Τα άλλα δυο στελέχη -ιστορικά και προβεβλημένα στελέχη- που ορίστηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι συνθέτουν την... επιτομή της έννοιας «ισορροπία» ανάμεσα σε διαφορετικές τάσεις: Είναι ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο «εκσυγχρονιστής- ανανεωτικός», Δημήτρης Παπαδημούλης.