H πολυαναμενόμενη συναυλία των Locomondo στην Τεχνόπολη, η «Ελένη» του Ευρυπίδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο του Μίλτου Σαχτούρη και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για κοινό με καλλιτεχνικές ανησυχίες και όχι μόνο. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι περιλαμβάνει η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας.
ΜΟΥΣΙΚΗ
- Με τους Λοκομόντο στην Τεχνόπολη
Οι Locomondo, με ζωντάνια και παλμό, σε ρέγκε, σκα και λάτιν ρυθμούς, τραγουδούν στην Τεχνόπολι, επιμένοντας πως «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ» και «θέλουν να σαι εκεί...ό,τι κι αν συμβεί». Μαζί τους,οι Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι) και Νίκος Βλάχος "tattoo"(τρομπέτα).
«Τεχνόπολις « του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100) Ώρα: 9μ.μ
ΘΕΑΤΡΟ
- «Ελένη» του Ευριπίδη στο Ίδρυμα Κακογιάννη
σε σκηνοθεσία Αρη Μιχόπουλου, με την εταιρεία θεάτρου «Η άλλη Πλευρά» , για τέσσερις παραστάσεις (4/11/26/7 και 22/8). Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη
Πειραιώς 206, Ταύρος. Τηλέφωνο 2103418550 Διάρκεια: 90 λεπτά
Γλώσσα: ελληνική με υπέρτιτλους στη ρωσική και στην αγγλική
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
- Στα ίχνη Ελλήνων ποιητών, με θερινή προβολή στο Μοναστηράκι
Το ντοκυμαντέρ, «Ποιος είναι ο τρελός λαγός - Μίλτος Σαχτούρης» του Λευτέρη Ξανθόπουλου , προβάλεται στις 9 μ.μ., στην αυλή του art bar , του βιβλιοπωλείου Γαβριηλίδη. Οδός Αγίας Ειρήνης 17. (μεταξύ Αθηνάς και Αιόλου), στο Μοναστηράκι. Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του , ο Μίλτος Σαχτούρης, από τους σημαντικότερους Έλληνες μεταπολεμικούς ποιητές, αφηγείται με εξομολογητική διάθεση στον φακό του Λευτέρη Ξανθόπουλου, σκέψεις για την ποιητική του πρώτη ύλη, τις λογοτεχνικές καταβολές του, την θητεία του στον υπερρεαλισμό και αναφέρεται σε σημαντικούς ζωγράφους που αγάπησε και στους μεγάλους πνευματικούς του προγόνους: Ντύλαν Τόμας, Ντοστογιέφσκι, Κάφκα, Ρίλκε, Γκέοργκ Τρακλ, Ρεμπώ, Τριστάν Κορμπιέρ κ.ά.
Βιβλιοπωλείο Γαβριηλίδη. Οδός Αγίας Ειρήνης 17. (μεταξύ Αθηνάς και Αιόλου),Μοναστηράκι
EΙΚΑΣΤΙΚΑ
- Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σταθμεύει στο τρένο του Ρουφ, με βιντεοπροβολές
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγεται για άλλη μια φορά «εκτός των τειχών του» και παρουσιάζει από σήμερα και κάθε Τετάρτη του Ιουλίου, , 5 έργα βιντεοτέχνης της συλλογής του, σε μια νέα δημιουργική συνεργασία με το Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ. Ταξίδια, περιπλανήσεις, συναντήσεις και προσωπικές εκμυστηρεύσεις στο όριο μεταξύ φανταστικού και πραγματικού, ιδιωτικού και πολιτικού, αρχής γενομένης από σήμερα, με το βίντεο «Double Blind» (1992) των Σόφι Καλ και Γκρέγκορι Σέπαρντ, επί παραδείγματι, συνδυάζει τις προσωπικές βιντεοκαταγραφές των δυο μερών αυτού του ζευγαριού, καθώς ταξιδεύουν από τη Νέα Υόρκη στο Λας Βέγκας για να παντρευτούν. Ο καθένας καταγράφει το ταξίδι με τη δική του βιντεοκάμερα προσεγγίζοντας με διαφορετικό τρόπο την εξέλιξη της μεταξύ τους σχέσης. Σε αυτό το βίντεο το ταξίδι γίνεται αφορμή για τη διερεύνηση της ερωτικής επιθυμίας μέσα από τη χιουμοριστική αντιπαράθεση βιντεοσκοπημένων ημερολογιακών εξομολογήσεων.
Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ όλο τον Ιούλιο, κάθε Τετάρτη στις 22:00 το βράδυ
Είσοδος Ελεύθερη
- Έκθεση το «Αθηναϊκό Underground» στον χώρο τέχνης Camp
Το πρώτο μέρος της έκθεσης «Το Αθηναϊκό Underground», εκτείνεται χρονικά από το 1964 έως το 1983. Η έκθεση φιλοδοξεί να καταγράψει το εύρος αυτού του ιστορικού φαινομένου, τόσο χρονολογικά όσο και περιπτωσιολογικά. Από τις πρώτες νύξεις για το ύφος στις σελίδες του περιοδικού «Πάλι»έως στον μηδενισμό του πάνκ και τη σταδιακή πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του φαινομένου. Από τα δεκάδες έντυπα των 70s και 80s που διανέμονταν στην πλατεία Εξαρχείων έως ψυχεδελικές και άντεργκραουντ τάσεις στις γκαλερί της εποχής. Από το παραισθητικό και παραβατικό σινεμά έως τη σχέση των εικαστικών με τη μουσική της εποχής. Μια ιστορική ανασκόπηση σε διάλογο με την καλλιτεχνική σκηνή των ημερών μας . Περιλαμβάνονται έργα των -1983 Αλέξη Ακριθάκη, Μίνου Αργυράκη, Στήβ Γιαννάκος, Στέργιου Δελιαλή, Νίκου Ζερβού, Λάζαρου Ζήκου, Πάνου Κουτρουμπούση, Nicholas Liber [Νίκος Λυμπερόπουλος], Ηλία Πολίτη, Δημήτρη Πουλικάκου, Θανάση Ρεντζή, Αλέξη Ταμπουρά, Κωστή Τριανταφύλλου, Λεωνίδα Χρηστάκη, Γιάννη Αρκούδη Χριστοδούλου, Χρήστου Ζυγομαλά, Νάνου Βαλαωρίτη.
CAMP Contemporary Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά, Αθήνα, Τηλ 210 3247679