Έκκληση προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες απηύθυνε ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
«Η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος συμπλήρωσε πως η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών και ερωτηθείς για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης είπε πως «προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο», προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας».
Όσον αφορά την συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, την χαρακτήρισε εποικοδομητική, ενώ είπε πως κατά την συζήτησή τους συμφωνήθηκαν και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν και τις υπόλοιπες πτυχές της συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν, ήταν θέματα που άπτονται της δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, ενώ συζητήθηκε το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά την συλλογή εσόδων και της φορολογικής μεταρρύθμισης. Επί τάπητος τέθηκε επίσης και η αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το σχέδιο αυτό είχε εκπονηθεί μαζί με την Ομάδα Δράσης από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να προχωρήσει.
Στη συνάντηση συμμετείχε ομάδα συνεργατών του κ. Ράιχενμπαχ και η επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Ζωρζέττα Λάλη.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για ζητήματα φορολογίας Γιώργος Μαυραγάνης.
Για τα θέματα αυτά μίλησε ο Χορστ Ράιχενμπαχ και στο συνέδριο του Economist πριν από την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εστιάζοντας κυρίως στο να εξυγιανθεί δημοσιονομικά η χώρα και στο να τεθούν οι βάσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να κινηθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο όπως ο ίδιος τόνισε, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο.
Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα και την συλλογή τους, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συγκεντρωθούν ξένοι εμπειρογνώμονες και να βοηθήσουν στην μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου. Για την προσπάθεια αυτή σύμφωνα με τον Χορστ Ράιχενμπαχ υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής και από Βρετανούς και Γερμανούς τεχνοκράτες. Ο ίδιος είπε πως πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.
Κατά την εισήγησή του, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης μίλησε και για την άμεση ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης νέων επιχειρήσεων. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σε κλάδους όπως αυτός της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.
Μέσα στις προτεραιότητες που έθεσε για την Ελλάδα, ο Χορστ Ράιχενμπαχ είπε επίσης πως η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να καταβάλει τις οφειλές της προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.
«Το πρώτο βήμα (για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση) είναι να καταβληθούν τα καθυστερούμενα που έχουν συσσωρευτεί», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε μεταξύ άλλων πως η δημοσιονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία εικονική πιστωτική συρρίκνωση για τις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι αποκλεισμένες από τις αγορές τράπεζες, δυσκολεύονται να δανειστούν.
Έτσι, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ελλάδα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υπό την απειλή της εξάντλησης των αποθεμάτων.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είπε, η η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί σοβαρά να εξουδετερώσει οποιαδήποτε πρόοδο σημειώνεται μέσω των μεταρρυθμίσεων. «Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, εάν δεν ξεπεραστεί η δυσχέρεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση», επισήμανε ο Ράιχενμπαχ.
Φωτογραφία: Eurokinissi