Την αντίθεσή του στην – προβλεπόμενη από το Μνημόνιο- απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του Συνεδρίου του Economist.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «βάρβαρο και επιθετικό». Αντ' αυτού, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε «μία επιστημονικά και διαδικαστικά έντιμη αξιολόγηση των υπηρεσιών, των δομών και του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης».
Στη διεξοδική του αναφορά στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε:
«Χρειάζεται να κάνουμε τις αναγκαίες μετατάξεις και μετακινήσεις. Να καταργήσουμε κλάδους και στεγανά και ν' αξιοποιήσουμε το υπάρχον δυναμικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικά αποτελέσματα πολύ σοβαρότερα από τα σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα που έχει η μείωση κατά 15.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους συμβολικούς».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι έχει ήδη μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και άφησε αιχμές για ένα σχετικό... non paper της Τρόικας. Είπε συγκεκριμένα:
«Μειώθηκε άλλωστε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 103.000, όπως αποδείχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από μια αντιδεοντολογική συζήτηση που τροφοδοτήθηκε από ανεπίσημο έγγραφο εκπροσώπου ενός οργανισμού της Τρόικας, σε σχέση με τα επιτεύγματά μας ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Απεδείχθη ότι όλοι οι υπολογισμοί ήταν εσφαλμένοι. Και ότι το πραγματικό αποτέλεσμα είναι μείωση κατά 103.000».
Κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε:
«Ούτως ή άλλως η εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 σε σχέση με τις αποχωρήσεις, ακόμη και αν δεν πάμε ξανά στον κανόνα 1 προς 10, λόγω των δυσκολιών που έχουμε σε ορισμένους κλάδους όπως η υγεία, θα μας επιτρέψει να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η μείωση λόγω φυσιολογικών αποχωρήσεων κατά 150.000 περαιτέρω μέχρι το τέλος του προγράμματος».