Η κυβέρνηση αποφάσισε να υλοποιήσει πρώτα τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί και μετά να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι που συναντήθηκαν χθες στην οικία του πρωθυπουργού στην Κηφισιά. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο «ναι» (άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου) και δύο «όχι» (όχι σε απολύσεις, όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων) και στόχος είναι να επιδείξει η κυβέρνηση χειροπιαστό έργο που θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους.
Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου είναι αποφασισμένα να πείσουν τους ευρωπαίους εταίρους και την Τρόικα για την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν τις συμφωνίες. Στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και τα ΕΛΤΑ.
Παράλληλα, η γραμμή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν συζητούνται νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να επανέλθουν αργότερα οι πολύ χαμηλές συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα όπως έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός.
Θεωρείται βέβαιο ότι η Τρόικα θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα.
Κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε χθες πως «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίζει την συνταγή. Εάν με μια άλλη συνταγή πείσουμε τους εταίρους πως επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη συνταγή».
Στο σπίτι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Κηφισιά η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επεκτάθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η επίσκεψη της Τρόικα, οι αποκρατικοποιήσεις και οι προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν, πιθανότατα, την Παρασκευή στη βουλή.
Από την πλευρά της ΝΔ, εκτός του πρωθυπουργού, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κύριοι Σίμος Κεδίκογλου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν και ο Κώστας Σκανδαλίδης και από την ΔΗΜΑΡ τον Φώτη Κουβέλη συνόδευσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Οι τρεις αρχηγοί αύριο θα έχουν τηλεφωνικές επαφές και ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Στουρνάρα, τον υπουργός Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη αναφέρουν ότι «δεν πάμε με κόκκινες γραμμές και με διάθεση να δημιουργήσουμε πρόβλημα» και αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει το έργο της ώστε να δείξει στους εταίρους ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής δήλωσε: «Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές». Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι: «Στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».
Σήμερα ξεκινούν οι συναντήσεις με τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα ενώ την Πέμπτη, μετά και την ορκομωσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα αρχίσει το τριήμερο «παζάρι» που με τους επικεφαλής της Τρόικα, το οποίο θα διαρκέσει έως το Σάββατο.
Σήμερα ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ θα έχει σύσκεψη με τον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα μεταβεί για συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ενώ σειρά παίρνουν οι επικεφαλής της Τρόικα την Παρασκευή.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σε εντελώς αντίθετη γραμμή, ζήτησε χθες να μπει πάγος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εάν πρώτα δεν διασφαλιστεί και για την Ελλάδα το κεκτημένο της Συνόδου Κορυφής που θα ισχύσει για Ιταλία-Ισπανία. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ζήτησε να εφαρμοστεί μορατόριουμ πληρωμών τουλάχιστον για ένα χρόνο ενώ κατήγγειλε τον Πρωθυπουργό ότι με την επιστολή του προς τους εταίρους «έστειλε το πρώτο ευδιάκριτο σήμα της μη διαπραγμάτευσης προς τους δανειστές».