Το μαχαίρι πρέπει να βγάλουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας καθώς η κρίση χρέους βρίσκεται προ των πυλών. Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σχεδιάζει να μειώσεις κατά 100.000 τις θέσεις εργασίας στο Ιταλικό δημόσιο, ενώ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε αιματηρές περικοπές για να μειώσειφέτος το έλλειμμα στο 4,4% του γαλλικού ΑΕΠ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, η δημοσιονομική κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έχει τα μαύρα της τα χάλια με το Δημόσιο Χρέος να ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο Προϋπολογισμός του 2012 έχει μια μαύρη τρύπα 6 έως 10 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη για τον Φρανσουά Ολάντ που θα πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 33 δισ. ευρώ αν θέλει να μειώσει το Έλλειμμα στο 3%.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ο πρόεδρος του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ντιντιέ Μιγκό, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στη ζώνη κινδύνου, και τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κρίση χρέους. Ήδη, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει αναθεωρημένο Προϋπολογισμό, ο οποίος θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, που προβλέπει αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις και στους έχοντες... «Θα χρειαστούν άνευ προηγουμένου περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις στην φορολογία» τόνισε ο κ. Μιγκό υπογραμμίζοντας ότι «αν η κυβέρνηση επιθυμεί οποιοδήποτε περιθώριο ελιγμών, πρέπει να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων». Και όλα αυτά στη χώρα που εξέλεξε πριν λίγους μήνες τον σοσιαλιστή κ. Ολάντ, ο οποίος είχε υποσχεθεί όχι περικοπές και απολύσεις, αλλά αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες κα σταθεροποίηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Μαχαίρι και στην Ιταλία
Ακόμα πιο άσχημα είναι τα πράγματα στην γειτονική Ιταλία, που βλέπει τα επιτόκια δανεισμού της να έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Ελπίζοντας να κερδίσει χρόνο από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από το νέο μηχανισμό ESM, ο Μάριο Μόντι σχεδιάζει να προχωρήσει να περικόψει κατά 100.000 τις θέσεις εργασίας στο ιταλικό Δημόσιο μέσα σε δύο χρόνια. Στην Ιταλία των 3,5 εκατομμυρίων μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, θα παγώσουν οι προσλήψεις και θα προχωρήσει μιας μορφής εργασιακής εφεδρείας με καταβολή του 80% του μισθού για δύο χρόνια, μέχρι την κανονική συνταξιοδότηση. Η αρχή θα γίνει με τα ανώτερα στελέχη του ιταλικού δημοσίου που θα μειωθούν κατά 20% ενώ ο γενικός στόχος είναι η μείωση κατά 180.000 άτομα των εργαζομένων στο «στενό δημόσιο», δηλαδή στα υπουργεία.