Kατά 24% αυξήθηκαν οι καταγγελίες για ιστοσελίδες με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας σύμφωνα με την INHOPE, το όργανο που συντονίζει όλες τις Ανοιχτές Γραμμές Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να καταπολεμούνται φαινόμενα παράνομου περιεχομένου.
Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2003 και δέχεται καταγγελίες η ελληνική ανοικτή γραμμή SafeLine η οποία και αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org).
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα ο INHOPE για το 2011, ο αριθμός των καταγγελιών που καταγράφηκαν από τις ανοικτές γραμμές και οι οποίες βασίζονται σε περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αυξήθηκε κατά 24%.
Ειδικά η ελληνική ανοικτή γραμμή έλαβε 3.635 καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Όλες οι καταγγελίες που ελήφθησαν από τη SafeLIne αφορούσαν ιστοσελίδες που είχαν τόπο προέλευσης το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, το 57% των ιστοσελίδων για τις οποίες έγιναν καταγγελίες, είχαν χώρα προέλευσης τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 13% την Ολλανδία και το 10% τη Ρωσία και την Τσεχία. Άλλες χώρες, από τις οποίες προήλθε παράνομο περιεχόμενο σε μικρότερα ποσοστά, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Ινδία και ο Παναμάς.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι υποβολής καταγγελιών σχετικά με περιεχόμενο που βρίσκεται στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείται παράνομο: Μέσω Διαδικτύου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής καταγγελίας στο http://www.safeline.gr/report/ μέσω e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση report@safeline.gr και μέσω της εφαρμογής Android της SafeLine.