Κόλαφο για την Ελλάδα αποτελεί έκθεση του ΟΟΣΑ που στην ουσία κατηγορεί τη χώρα μας ότι καλύπτει -παρά τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν διατυπωθεί- τρεις Ελληνες, εκ των οποίων ένας γνωστός επιχειρηματίας.
Και οι τρεις κατηγορούνται ότι μεσολάβησαν σε συμφωνία της Magyar Telecom (θυγατρικής της Deutsche Telecom) με αξιωματούχους των Σκοπίων προκειμένου να μείνει κλειστή η αγορά των τηλεπικοινωνιών στη γειτονική χώρα να διατηρηθεί το μονοπώλιο.
Οι τρεις Ελληνες κατηγορούνται ότι αφού μεσολάβησαν για την «εξαγορά» στη συνέχεια παρέλαβαν και πλήρωσαν μέσω off shore τους Σκοπιανούς αξιωματούχους με το ποσό των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην έκθεση που έχει ημερομηνία Ιουνίου 2012, και αποκαλύφθηκε από τη zougla.gr επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συστηματικά αρνείται να συνεργαστεί στη διαλεύκανση παρόμοιων υποθέσεων προβάλλοντας προσκόμματα και αστείες δικαιολογίες.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα της έκθεσης:
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο υποθέσεις που αφορούν τους ισχυρισμούς ότι Eλληνες ιδιώτες ή εταιρείες δωροδόκησαν αλλοδαπούς δημοσίους υπαλλήλους. Η πρώτη περίπτωση έχει ισχνή σύνδεση με την Ελλάδα. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας των ΗΠΑ δωροδόκησε δημόσιους λειτουργούς σε μια χώρα της Κεντρικής Ασίας. Η εθνικότητα του Ελληνα συνιδιοκτήτη μπορεί να είναι το μόνο συνδετικό στοιχείο της υπόθεσης με την Ελλάδα.
Οι ελληνικές αρχές πληροφορήθηκαν την υπόθεση από τις καταγγελίες μέσω της ομάδας εργασίας. Εχουν ανοίξει από μια προκαταρκτική έρευνα και να περιμένουν για τη χώρα της Κεντρικής Ασίας να ανταποκριθεί σε αίτημα αμοιβαίας νομικής συνδρομής τους.
Η δεύτερη περίπτωση της Magyar Telekom εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω της φαινομενικής αδράνειας εκ μέρους των ελληνικών αρχών. Η Magyar Telekom ήταν μια ουγγρική εταιρεία με δραστηριότητες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Κατά την περίοδο 2005-2006, τα στελέχη της Magyar Telekom συναντήθηκαν με δημοσίους υπαλλήλους στην ΠΓΔΜ με τη βοήθεια των τριών Ελλήνων. Ενας από τους τρεις Ελληνες ήταν «γνωστός επιχειρηματίας», δήλωσε Ελλήνας αξιωματούχος. Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων, τα στελέχη της Magyar υπέγραψαν δύο «Πρωτόκολλα συνεργασίας" με τους δημόσιους υπαλλήλους της ΠΓΔΜ γεγονός που έδωσε στη Magyar Telekom ορισμένα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα στην ΠΓΔΜ. Αμφότερα τα πρωτόκολλα αυτά φυλάσσονται από τον Ελληνα επιχειρηματία και κρατήθηκαν έξω από τα εσωτερικά βιβλία και στοιχεία της Magyar Telekom
Ενα συνολικό ποσό ύψους 4,875 εκατομμυρίων καταβλήθηκαν βάσει αυτών των συμβάσεων σε μια off shore εταιρεία κέλυφος που ελέγχεται από τους τρεις Ελληνες εμπλεκόμενους.
Πιστεύεται ότι τα κεφάλαια αυτά διοχετεύθηκαν στη συνέχεια στην ΠΓΔΜ σε δημόσιους υπαλλήλους ως πληρωμή για τις δωροδοκίες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η συμπεριφορά των τριών Ελλήνων, εκ πρώτης όψεως εμπίπτει στον ορισμό της δωροδοκίας αλλοδαπών στο άρθρο 1 της Σύμβασης.
Η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε δίκη στις ΗΠΑ. Η πρώτη υπόθεση ήρθε στο φως όταν η μητρική εταιρεία (Deutsche telecom) της Magyar Telekom ειδοποίησε τις αρχές των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2011, η Magyar Telekom και η μητρική της εταιρεία κατηγορήθηκαν ποινικά και αστικά για δωροδοκία ξένων. Κατά τη στιγμή της έκθεσης αυτής, η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη στις ΗΠΑ κατά τριών στελεχών της Magyar Telekom.
Αντίθετα, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρχίσει καμία ουσιαστική έρευνα ενώ γνώριζαν για την υπόθεση. Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι έλαβε γνώση των ισχυρισμών τον Απρίλιο του 2010, όταν το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε αίτηση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής (MLA) από τις αρχές των ΗΠΑ.
Ωστόσο, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2012, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει μια εσωτερική έρευνα εναντίον τριών Ελλήνων μεσαζόντων.
Η περίπτωση της Magyar Telekom δεν ήταν το μόνο θέμα για το οποίο οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να παράσχουν επαρκείς πληροφορίες. Όπως αναλύεται παρακάτω, η Ελλάδα παρείχε πολύ περιορισμένες πληροφορίες, δεν απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, και έδωσε πολύ σύντομες απαντήσεις σε πολλά άλλα.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεση του ΟΟΣΑ εδώ.