Le Monde: Η «αραβική άνοιξη» έφερε τους ισλαμιστές στην εξουσία - iefimerida.gr

Le Monde: Η «αραβική άνοιξη» έφερε τους ισλαμιστές στην εξουσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την Τυνησία ως την Αίγυπτο και από το Μαρόκο ως το Κουβέιτ τα ισλαμικά κινήματα κέρδισαν παντού τις εκλογές, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις ( «αραβική άνοιξη») που σάρωσαν τα δικτατορικά καθεστώτα. Δεν αποκλείεται στις εκλογές που θα γίνουν προσεχώς στη Λιβύη, στην Υεμένη, στην Ιορδανία ή ακόμη και στη Συρία το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο.

«Οι εξελίξεις ανησυχούν τις φιλελεύθερες και λαικές δυνάμεις των χωρών αυτών, που παραμένουν μειοψηφία, αλλά και τις ευρωπαικές ή παγκόσμιες δυνάμεις που παρακολούθησαν την «αραβική άνοιξη» με ενθουσιασμό και τώρα δυσπιστούν και ανησυχούν» γράφει η εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Η αραβική άνοιξη και η ισλαμική απειλή».

Η εφημερίδα επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό που στα μάτια μας μοιάζει παράδοξο, πώς δηλαδή γίνεται οι λαικές εξεγέρσεις να οδηγούν σε οπισθοδρόμηση: «Στις χώρες αυτές τα ισλαμικά κινήματα έχουν βαθιές ρίζες στον λαικό πληθυσμό, εδώ και χρόνια, μέσα από κοινωνικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις που προσεγγίζουν κυρίως τους πλέον φτωχούς» εξηγεί η Le Monde και προσθέτει :

«Ωστόσο οι εκλογικές νίκες των ισλαμιστών δεν υπήρξαν σαρωτικές. Στην περίπτωση της Αιγύπτου ο Μοχάμεντ Μόρσι κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό μόνο 25% ενώ η μουσουλμανική Αδελφότητα είχε πάρει 47% στις βουλευτικές εκλογές. Αν λάβουμε επίσης υπόψιν τα υψηλά ποσοστά αποχής, βλέπουμε ότι μόνο ένας στους τέσσερις Αιγύπτιους ψήφισαν τον ισλαμιστή υποψήφιο. Εξάλλου, στην Αίγυπτο όπως και αλλού, αυτά τα ισλαμικά κινήματα χρειάζονται συμμαχίες για να κυβερνήσουν και συμμαχούν με λαικά κόμματα. Αυτό συνέβη ήδη στο Μαρόκο, στην Τυνησία και θα συμβεί ενδεχομένως και στην Αίγυπτο, όπου ο ισλαμιστής Πρόεδρος σχεδιάζει να δώσει τη θέση του αντιπροέδρου σε έναν Κόπτη».

Η γαλλική εφημερίδα εκφράζει την ελπίδα ότι οι νέες ισλαμικές κυβερνήσεις επειδή βασίζονται σε ισλαμικά κινήματα που είναι αντιφατικά και διχασμένα είναι αναγκασμένες να ασκήσουν εξουσία με σύνεση και προσοχή. Κυρίως, θα βρεθούν αντιμέτωπες με οξυμένα οικονομικά προβλήματα αφού η ανάπτυξη, η ανεργία και η πρόνοια οδήγησαν στις εξεγέρσεις και απαιτούν άμεσες λύσεις. Πρέπει κυρίως να καθησυχάσουν τους ντόπιους και ξένους επενδυτές και να προσελκύσουν εκ νέου τους τουρίστες. Το σύνθημα «Το Ισλάμ είναι η λύση» δεν δίνει λύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και ο Θεός δεν δίνει μαγικές συνταγές για να επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη. Οι νέοι διοικούντες στον αραβικό κόσμο γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν από τους ψηφοφόρους τους αν δεν αποδείξουν την οικονομική και κοινωνική τους αποτελεσματικότητα. Οσο για τους ψηφοφόρους γνωρίζουν τώρα τη δύναμη της ψήφου και της εξέγερσης και δεν θα διστάσουν να επανέλθουν. Στην πραγματικότητα, οι ισλαμικές κυβερνήσεις μπορεί να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν» καταλήγει η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ