Συμβιβασμό ψάχνουν Υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις, για το «νόμο «Διαμαντοπούλου» - iefimerida.gr

Συμβιβασμό ψάχνουν Υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις, για το «νόμο «Διαμαντοπούλου»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα «τα βρουν» άραγε... στου δρόμου τα μισά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, για τον πολυσυζητημένο «νόμο Διαμαντοπούλου»; Αρκετές είναι οι ενδείξεις που καθιστούν ισχυρό αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως τονίζει σε αναλυτικό, σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «τα Νέα», σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται πρόθυμη να αποδειχθεί έναν συμβιβασμό, μολονότι ο ίδιος ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (φωτογραφία) δεν έχει ακόμη «ανοίξει τα χαρτιά» του.

Πιθανότατα ο υπουργός, για να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αναμένει να γίνουν οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων, αλλά και να ανακοινωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις από τον Αντώνη Σαμαρά. Όλα όμως δείχνουν ότι ...αναζητείται συμβιβασμός.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο «στρατόπεδο» των Πρυτάνεων, όπως διαφάνηκε και στη σύνοδό τους που έγινε προσφάτως στην Ερέτρια.

Με το σχετικό ψήφισμά τους, οι πρυτάνεις να μεν διατυπώνουν πάλι τη θέση ότι ο «νόμος Διαμαντοπούλου» (Ν. 4009/11) είναι «αντιακαδημαϊκός και ανεφάρμοστος», όμως αυτήν τη φορά δεν αξιώνουν την πλήρη κατάργησή του. Αντ' αυτής, ζητούν έξι αλλαγές.

Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις αξιώνουν: Την αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων, την επαναφορά των τμημάτων και των τομέων ως «κυττάρων»

της πανεπιστημιακής λειτουργίας, την άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών -πρυτάνεων, προέδρων, κοσμητόρων- από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ζητούν, επίσης, τη διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ, καθώς επίσης και την οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (στέγαση, σίτιση).

Τι θα πουν οι «σκληροί»;

Για να δείξουν την «πληθώρα των προβλημάτων» που επιφέρει ο επίμαχος νόμος «στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, καθώς και στη διοικητική λειτουργία», οι πρυτάνεις αναφέρουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε η σύνοδός τους:

«Τα πανεπιστήμια προκειμένου να λειτουργήσουν αναγκάζονται να προβούν σε κανονιστικές ρυθμίσεις και αποφάσεις συγκλήτων που λόγω των προβλημάτων του νόμου είναι νομικά μετέωρες, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας αναφορικά με τις εκλογές, μονιμοποιήσεις και εντάξεις μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού, τις οργανικές θέσεις και θέσεις ευθύνης των εργαζομένων, ακόμη και στη διασφάλιση των τίτλων σπουδών των φοιτητών».

Το κυρίαρχο στοιχείο στη θέση των πρυτάνεων, πάντως, παραμένει η πρόταξη της αξίωσης των έξι αλλαγών αντί της απαίτησης να καταργηθεί ολοσχερώς ο νόμος.

Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο αυτός ο ... άνεμος συμβιβασμού που πνέει ανάμεσα στους πρυτάνεις και το υπουργείο Παιδείας, θα «ταράξει» την ίδια την κυβέρνηση.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στελέχη κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν ταχθεί υπέρ της πλήρους εφαρμογής του «νόμου Διαμαντοπούλου». Ως εκ τούτου, τυχόν συμβιβασμός υπουργείου – πανεπιστημίων δεν αποκλείεται να προκαλέσει εσωτερικές κυβερνητικές διαμάχες.

Ενδεικτική των διαθέσεων τις οποίες τρέφουν – επί του θέματος αυτού- οι «σκληροί» ήταν και η πρόσφατη δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης καταφέρθηκε εναντίον του υφυπουργού Παιδείας, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει εκφράσει τις διαφωνίες του προς το «νόμο Διαμαντοπούλου». Ο βουλευτής είπε χαρακτηριστικά πως η τοποθέτηση του κ. Παπαθεοδώρου στο υπουργείο Παιδείας θα ήταν σαν είχε γίνει υπουργός «ο Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ