Μια πρώτη γεύση των προθέσεων των δανειστών μας θα πάρει σήμερα η χώρα μας αφού στην Αθήνα καταφθάνουν τόσο οι ελεγκτές της Tρόικα, όσο και ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, και ο Γκέοργκ Ασμουσεν, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που θα μιλήσει στο Συνέδριο του Economist. Σε όλες τις συναντήσεις θα γίνει μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τη νέα κυβέρνηση καθώς και η αποτίμηση της προόδου στην υλοποίηση των όρων του Μνημονίου.
Οι ελεγκτές της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από απουσία μηνών εξαιτίας των εκλογών για να αποτιμήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας . Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα βρεθούν όλα τα καυτά θέματα για τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και δεν προχώρησαν εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων : αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις οργανισμών, απολύσεις στο δημόσιο, συντάξεις, κατώτατος μισθός, εργασιακά.
Αύριο ή την Τετάρτη η ομάδα της τρόικας θα συναντηθεί και με το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προετοίμαζε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όλο το σαββατοκύριακο με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταικούρα. Η νέα ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο αλλαγών, με πρώτο τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί το μήνυμα πως η Ελλάδας σκοπεύει να προχωρήσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Κανείς από την κυβέρνηση δεν περιμένει από την τρόικα να δείξει κατανόηση για την περίοδο πολιτικής αστάθειας που προηγήθηκε και δεν επέτρεψε στη χώρα μας να πραγματοποιήσει τους στόχους που είχαν τεθεί. Το ελληνικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι διαχωρίζουν το ελληνικό θέμα από τις υπόλοιπες χώρες του νότου που εφάρμοσαν σκληρά μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και θα μεταφέρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να ισχύσει για την Ελλάδα καμία χαριστική απόφαση αν δεν τηρηθεί η συμφωνία και αν δεν ληφθούν τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Δύο είναι τα κεντρικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς η οποία δείχνει διατεθειμένη να τα θέσει υπόψιν της τρόικας προκειμένου να μεταφερθούν στους ευρωπαίους εταίρους και στο ΔΝΤ : το πρώτο είναι η επιμήκυνση του χρόνου επιβολής δημοσιονομικών μέτρων και το δεύτερο είναι η ένταξη της Ελλάδας στη συμφωνία των Βρυξελών (για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον EFSF), με στόχο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα και κατ'επέκταση τους εταίρους να επακταθεί και στην Ελλάδα η ρύθμιση που αφορά την Ιταλία και την Ισπανία για ελάφρυνση του χρέους κατά 50 δις ευρώ. Η ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, επετεύχθη χάρη στην επιμονή του Μάριο Μόντι και παραμένει ανοικτό αν το μέτρο μπορεί να ισχύσει και για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το θέμα στην τρόικα ζητώντας ίση μεταχείριση για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Για την Ελλάδα επέκταση του μέτρου σημαίνει ότι το χρέος θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 50 δις ευρώ, διευκολύνοντας την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.