Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Σαμίρ - iefimerida.gr

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Σαμίρ

Πέθανε ο Γιτζακ Σαμίρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έφυγε απο τη ζωή ο Γιτζάκ Σαμίρ, σε ηλικία 96 ετών. Ο Πωλονοεβραίος πολιτικός, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Γιτζάκ Γιαζερνίσκι, είχε διατελέσει πρωθυπουργός του Ισραήλ τις περιόδους 1983-84 και 1986-92. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε σήμερα απο το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γιτζάκ είχε σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και προσχώρησε στο σιωνιστικό κίνημα Μπεϊτάρ, ενω το 1935 μετανάστευσε στην Παλαιστίνη, όπου φοίτησε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και συμμετείχε στην παράνομη Εθνική Στρατιωτική Οργάνωση (IZL) και στη συνέχεια στην τρομοκρατική οργάνωση Πολεμιστές για την Ελευθερία του Ισραήλ (τη λεγόμενη ομάδα του Στερν).

Συμμετείχε επίσης σε επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων Αράβων και σε ένα σαμποτάζ εναντίον των Βρετανών, δραστηριότητες για τις οποίες συνελήφθη και φυλακίστηκε, αλλά κατόρθωσε να αποδράσει και κατέφυγε στη Γαλλία, ζητώντας άσυλο το 1946.

Το 1948 επέστρεψε στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, όπου υπηρέτησε στις τάξεις της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ για μία δεκαετία και πλέον. Το 1970 προσχώρησε στο κίνημα Χερούτ του Μεναχέμ Μπέγκιν, το οποίο συγκρότησε, μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα, τον συνασπισμό Λικούντ.

Την ίδια χρονιά εξελέγη μέλος της Ισραηλινής Βουλής, Κνεσέτ και από το 1977, μετά την εκλογική νίκη του Λικούντ, διετέλεσε πρόεδρός της έως το 1980. Στη συνέχεια έγινε υπουργός Εξωτερικών και, το 1983, μετά την παραίτηση του Μπέγκιν, έγινε πρωθυπουργός και αρχηγός του Λικούντ. Το 1984, μετά την ήττα του Λικούντ από το Εργατικό Κόμμα, ο αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Σίμον Πέρες.

Το 1986, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο Σαμίρ έγινε ξανά πρωθυπουργός έως το 1992. Στις εκλογές εκείνου του έτους το Εργατικό Κόμμα πλειοψήφησε και σχημάτισε κυβέρνηση μόνο του. Τον επόμενο χρόνο, ο Σαμίρ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Λικούντ και τον διαδέχτηκε ο Βενιαμίν Νετανιάχου.

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες του 1991, ο Σαμίρ παρουσιαζόταν ιδιαίτερα αδιάλλακτος, επιμένοντας για την παραχώρηση περισσότερων εδαφών της Δυτικής Όχθης στους Ισραηλινούς, εμποδίζοντας την επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και προκαλώντας ένταση στις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Τελευταία, είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή, ενω υπέφερε εδώ και πολλά χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ