Σε ένα ιστορικό συμβιβασμό κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με τη Γερμανία τελικώς να υποχωρεί στις απαιτήσεις της «συμμαχίας των Νοτίων», μεταξύ Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας.
Ενδεικτικό του κλίματος μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, αφού ικανοποιήθηκε το αίτημα του «Νότου» για μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυση της ρευστότητας παράλληλα με την αξίωση του Βερολίνου για περαιτέρω έλεγχο σε ότι αφορά την παρεχόμενη βοήθεια.
Από τώρα και στο εξής τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης – το EFSF και το ΕSM θα χορηγούν κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια, ενώ θα χρησιμοποιούνται για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα μιας χώρας εφόσον τα επιτόκια βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα ικανοποιώντας έτσι τα αιτήματα της Μαδρίτης και της Ρώμης αντίστοιχα.
Η σχετική βοήθεια θα παρέχεται υπό συγκεκριμένους όρους, ικανοποιώντας έτσι το Βερολίνο, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται η αντίστοιχη διαδικασία των μνημονίων, όπως ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Οι σχετικές προϋποθέσεις θα βασίζονται σε εκθέσεις και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ θα προβλέπεται η υπογραφή ενός μνημονίου συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα.
Με αυτό τον τρόπο, οι κ.κ. Ραχόι και Μόντι μπορούν να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους χωρίς να κατηγορηθούν ότι προσέφεραν «γη και ύδωρ» στη Γερμανία ενώ αντίστοιχα και η κυρία Μέρκελ θα γυρίσει στο Βερολίνο φέρνοντας μαζί της την υπόσχεση των Νοτίων για όρους και έλεγχο σε ότι αφορά την παροχή βοήθειας.
Τους επόμενους μήνες η πρόταση της Επιτροπής για τον εποπτικό μηχανισμό
Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μέσα σε τέσσερις με πέντε μήνες την πρότασή της για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών στην Ευρώπη στον οποίον θα έχει κεντρικό ρόλο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ένα θέμα που παραμένει αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι στον υπό σύσταση μηχανισμό θα υπόκεινται όλες οι τράπεζες στο ενιαίο εποπτικό πλαίσιο ή μόνο οι «μεγάλες, συστημικής σημασίας» τράπεζες, με το Βερολίνο να προκρίνει το δεύτερο.
Οι αντιδράσεις των ηγετών
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο για σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής.
«Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις χθες το βράδυ. Πρώτον, συμφωνήσαμε ότι, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής: η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ
Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος με τις αποφάσεις και έκανε σαφές ότι θα τις υποβάλλει «σύντομα» ενώπιον του γαλλικού κοινοβούλιου προς επικύρωση.
Παράλληλα οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας φρόντισαν να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι οι χώρες τους δεν προτίθενται να κάνουν άμεση χρήση των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης. Ωστόσο από την πλευρά του ο κ. Μόντι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς τη δυνατότητα οι αποφάσεις της Συνόδου να είναι σε θέση να αποκλιμακώσουν δραστικά τα ιταλικά spreads.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση, ενώ χαρακτήρισε ιστορικό βήμα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημάνσεως και πιστοποιήσεως, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να έχουν εκπληρωθεί μέχρι το 2014 πολλές από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που εμφανίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.
«Συμφωνήσαμε σε μέτρα που ήταν αδιανόητα πριν από λίγους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζοντας ότι η 29η Ιουνίου θα αποτελέσει μία ημερομηνία ορόσημο, τονίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση της συμφωνίας που πέτυχαν οι Ευρωπαίοι.
Το κείμενο συμπερασμάτων
Στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζών και του δημοσίου χρέους μέσα από μέτρα ανάπτυξης ενώ καλούν την Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της για έναν μηχανισμό επίβλεψης προκειμένου να ξεκινήσει η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την οικονομική στήριξη από πλευράς EFSF, έως ότου ο ESM είναι ικανός να παράσχει αποκλειστικά ανάλογη βοήθεια και επανέλαβε τη δέσμευσή του να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Αναλυτικά τα κείμενα της Συνόδου εδώ.