Με άδεια χέρια εμφανίζεται στην τρόικα ο Γ. Παπακωνσταντίνου - iefimerida.gr

Με άδεια χέρια εμφανίζεται στην τρόικα ο Γ. Παπακωνσταντίνου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με άδεια χέρια θα κάτσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο ίδιο τραπέζι με τον Π. Τόμσεν και την παρέα του, αφού ακόμα και το μέχρι πρότινος ισχυρό (;) χαρτί της δημοσιονομικής πειθαρχίας φαίνεται ότι... κάηκε πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011, επιβεβαιώνοντας διεθνείς αναλυτές και Οίκους Αξιολόγησης που χαρακτήρισαν αβέβαιη την επίτευξη των φετινών στόχων, ειδικά μετά το περσινό "στραπάτσο". Πέρα, όμως, από τις δημοσιονομικές αποκλίσεις στην τρέχουσα χρονιά, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται μάλλον ανέτοιμο και ως προς τον Μεσοπρόθεσμο Σχεδιασμό, καθώς μπορεί να αναμενόταν η Τρόικα για να οριστικοποιηθεί το πλάνο, μέχρι χθες όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε καν προσχέδιο! Είναι, δε, ενδεικτικό της δυσκολίας του υπουργείου Οικονομικών να χειριστεί το "βουνό" των 26 δισ. ευρώ, ότι αρκεί μια αβαρία -εν προκειμένω η "τρύπα" του 1,1 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ- για να σηκώσει ψηλά τα χέρια, αφού το σύστημα (βλέπε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία) είναι στα όριά του κι αν δεν ληφθεί απόφαση σε κεντρικό επίπεδο (βλέπε πρωθυπουργός) ουδείς φαίνεται πρόθυμος να κάνει περαιτέρω περικοπές.


Ειδικά όσον αφορά στις αποκλίσεις του προϋπολογισμού στο 4μηνο, έρχονται την πιο ακατάλληλη στιγμή, αφού οι Γερμανοί, διά στόματος Α. Μέρκελ, οι Βρυξέλλες, διά στόματος Ζ.Κ. Γιούνκερ, και η ΕΚΤ, διά στόματος πληθώρας Κεντρικών Τραπεζιτών, έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να περιμένει χείρα βοηθείας εάν δεν κάνει πρώτα τη δουλειά της. Και η... δουλειά, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δεν φαίνεται ότι γίνεται σωστά. Ακόμα και το επιχείρημα της βαθύτερης των αρχικών εκτιμήσεων ύφεσης δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει πλέον την υστέρηση των εσόδων, που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς πέρα από το οξύ πρόβλημα της φοροδιαφυγής, που θίγουν σε κάθε ευκαιρία οι δανειστές μας, παρατηρούνται απίστευτες αστοχίες στη λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω των αλλεπάλληλων μπλακ-άουτ στο ΚΕΠΥΟ, που αδυνατεί να κάνει μετάπτωση στα νέα προγράμματα, καθυστέρησαν για μια ακόμα χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στα ταμεία οι φόροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2010 και βέβαια για το 2011!


Το... κερασάκι στην τούρτα δεν είναι, βέβαια, άλλο από τις επιστροφές φόρου που υποχρεώνεται, πλέον, να κάνει το υπουργείο Οικονομικών καθ' υπέρβασιν των στόχων του. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι υπήρχε ασφυκτική πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες από ξένες πρεσβείες, οι οποίες ζητούν από το ελληνικό Δημόσιο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι πολυεθνικών εταιριών που βρίσκονται στη χώρα μας, ενώ ανάλογα αιτήματα υποβάλλουν σε καθημερινή βάση Επιμελητήρια.


Κι αν στο πεδίο των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρίζεται λίγο ως πολύ διαχειρίσιμη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης προκαλούν εύλογη ανησυχία, αφού και πέρσι αποτέλεσαν τη βασική αιτία για την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος. Ήδη τα έως τώρα στοιχεία, τα οποία δείχνουν σταθερά υψηλές οφειλές έναντι τρίτων, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από την Τρόικα, η οποία ήδη έδωσε το στίγμα των διαθέσεών της, ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να βελτιώσει τον τρόπο απεικόνισης κάποιων στοιχείων που αφορούν κυρίως στα νοσοκομεία.


Όσον αφορά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει την... ικανοποίηση ότι άλλος ή μάλλον άλλη υπουργός θα περάσει πιο δύσκολα από εκείνον. Ο λόγος για τη Λούκα Κατσέλη, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος εκνευρισμός στην Τρόικα, αφού ισχυρίζονται ότι δεν τηρεί τα υπεσχημένα. Το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης δεν είναι άλλο από το πλαίσιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, για το οποίο μπορεί η κυβέρνηση να έχει πάρει... παράταση έως τον Ιούλιο για να πείσει ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας, αλλά η γκρίνια υπάρχει καθώς εκτιμάται ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως... θερμό στην εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων. Ο αντίλογος δεν είναι, πάντως, αδύναμος, καθώς, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας, η αγορά έχει ξεπεράσει προ πολλού τις εξελίξεις, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από τις κλαδικές συμβάσεις έχουμε μεταπηδήσει στις ατομικές συμβάσεις! Συν τοις άλλοις, οι ίδιοι αξιωματούχοι, απαντώντας στις πιέσεις της Τρόικας για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, επικαλούνται τα στοιχεία από την Επιθεώρηση Εργασίας, τα οποία δείχνουν ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει ιδιαιτέρως ελαστικές τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς πολλαπλασιάζονται οι μορφές μερικής απασχόλησης, ημιαπασχόλησης και ευέλικτων ωραρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ