Τα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την ευρωπαϊκή ιστορία - iefimerida.gr

Τα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την ευρωπαϊκή ιστορία

Τα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την ευρωπαϊκή ιστορία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα σοβαρό πρόβλημα υγείας αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά να απουσιάζει από την κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής -28 και 29 Ιουνίου- που θα κρίνει το μέλλον της Ευρωπαικής Ενωσης. Είναι ο ίδιος που υπέγραφε στις 7 Φεβρουαρίου 1992, ως υπουργός Εξωτερικών, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Έχουν περάσει 20 χρόνια και η συνθήκη του Μάαστριχτ, θεωρείται η σημαντικότερη συνθήκη της ευρωπαϊκής ένωσης. Και η δεύτερη σπουδαιότερη Συνθήκη σε παγκόσμια κλίμακα μετά από εκείνη του ΟΗΕ. Η συνθήκη αυτή περιέχει οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιεχόμενο και εξισώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η συνθήκη του Μάαστριχτ προέβλεπε την δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και της ΕΕ, την καθιέρωση ενιαίου νομίσματος για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ και ως απώτερο στόχο έθετε την πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ με μια μορφή Ομοσπονδίας.

Εκ μέρους της Ελλάδας η Συνθήκη του Μάαστριχτ υπεγράφη από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Τίμο Χριστοδούλου, μέλη και οι δυο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είκοσι χρόνια μετά, ο Αντώνης Σαμαράς είναι Πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της ΝΔ. Ακινητοποιημένος στην οικία του από το πρόβλημα υγείας θα πρέπει να αισθάνεται διπλή απογοήτευση που δεν μπορεί να συμμετέχει στην ιστορική Σύνοδο που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να κρίνει το μέλλον της Ευρώπης.

Η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη, γιαι είκοσι χρόνια μετά, τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας επιβαρύνθηκαν τραγικά και απομακρύνθηκαν από τους όρους του Μάαστριχτ :

Το Σύμφωνο του Μάαστριχτ επέβαλε το δημόσιο χρέος να είναι μικρότερο από 60% του ΑΕΠ. Το σημερινό δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι στο 165,3% του ΑΕΠ το 2011, το οποίο πρέπει να διαχειριστεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Το Σύμφωνο του Μάαστριχτ επέβαλε τα ελλείμματα του προυπολογισμού να είναι μικρότερα του 3% του ΑΕΠ. Σήμερα τα ελλείμματα βρίσκονται στο 9,1% του ΑΕΠ το 2011.

Τα διπλάσια ή και τριπλάσια δημόσια χρέη και ελλείμματα που παρουσιάζει η χώρα μας, 20 χρόνια μετά την Συμφωνία του Μάαστριχτ, βρίσκουν τον Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της χώρας. Η Ελλάδα όχι μόνον δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση έχοντας υπογράψει σύμφωνο δανεισμού-μαμούθ με τους εταίρους της ΕΕ και το ΔΝΤ. Υπό ευρωπαική επιτροπεία η Ελλάδα, πιεζόμενη από την επιδείνωση των ρυθμών Ανάπτυξης και την αλματώδη άνοδο της ανεργίας, επιχειρεί να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν παράταση ζωής στη χώρα μας.

Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει ως Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και είναι προφανές ότι η απουσία του από την σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής αποκτά διπλή σημασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ