Την ώρα που η παραίτηση Κουκιάδη φαντάζει ως ... σύνθημα για την πρώτη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σηματοδοτεί μια πολιτική «σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων», ο ... χορός των αλλαγών ηγεσίας στους φορείς του Δημοσίου δείχνει να επιφυλάσσει «διαγκωνισμούς» και ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Έθνος», που επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες, ως αντικαταστάτη του Αρθούρου Ζερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ η Νέα Δημοκρατία προορίζει ένα πρόσωπο, το οποίο είχε ασκήσει στο παρελθόν αυτά τα καθήκοντα: Τον Τάκη Αθανασόπουλο, αντιπρόεδρο του ΙΟΒΕ.
Το θέμα είναι ότι εάν η ΝΔ επιλέξει όντως τον κ. Αθανασόπουλο για αυτή τη θέση, τότε θα δυσαρεστήσει σφόδρα το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Για τους δυο προαναφερθέντες εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, το πρόσωπο του κ. Αθανασόπουλου είναι «κόκκινο πανί».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο «Έθνος», ο Αντώνης Βαρθολομαίος είναι ο επικρατέστερος για να αναλάβει την προεδρία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Κουκιάδη. Ο κ. Βαρθολομαίος, που είναι μέλος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί επιλογή της ΝΔ.
Παραίτηση Κουκιάδη: Μια βεβαιότητα και ένα ερώτημα...
Επιλογή του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Κουκιάδης, που πρέσβευε τη «γραμμή» των προσεκτικών ιδιωτικοποιήσεων και της αποφυγής εκχωρήσεων αντί «πινακίων φακής». Την παραίτησή του την περιβάλλει μια βεβαιότητα και ένα ... ερωτηματικό.
Η βεβαιότητα: Καθώς η «φυγή» Κουκιάδη από την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει να ...εγκαινιάζει τη «σκληρή» γραμμή για τις ιδιωτικοποιήσεις, μάλλον ωθεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ σε αμοιβαία προετοιμασία του μεταξύ τους «πολέμου». Με πρώτο, μεγάλο πεδίο αυτό των αποκρατικοποιήσεων.
Το ερωτηματικό: Μένει να δούμε εάν και κατά πόσο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα ζητήσουν κάποια... κυβερνητική αυτοσυγκράτηση, κάποια «στοιχεία πολιτικής Κουκιάδη», στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με αναλυτές, η ίδια η παραίτηση του κ. Κουκιάδη αντανακλά την επιθυμία του ΠΑΣΟΚ να μην χρεωθεί ευθύνες, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν στο εγγύς μέλλον οι αποκρατικοποιήσεις.
Άμεσες αναμένεται να είναι οι αλλαγές ηγεσιών στο ΤΑΙΠΕΔ, τον ΟΠΑΠ, πιθανόν και τη ΔΕΗ. Στον απόηχο των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων θα ακουθήσει δεύτερο «κύμα» αλλαγών, σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και άλλες ΔΕΚΟ. Θα ακολουθήσει, το φθινόπωρο, τρίτο «κύμα», σε ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.
Σημειώνεται ότι τα στελέχη αρκετών ΔΕΚΟ έχουν τριετή θητεία και ως εκ τούτου θα λάβουν οικονομικές αποζημιώσεις, για να αποχωρήσουν.