Την άποψη πως η Ελλάδα ξέρει από μόνη της τις δεσμεύσεις που απορέουν από τον πρόγραμμα διάσωσης, εξέγρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός πολιτικός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε χαρακτηριστικά πως τυχόν αποφάσεις θα παρθούν μετά την έκθεση της Τρόικα
Επιπλέον απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν φοβάται νέα υποβάθμιση της Γερμανίας λόγω αύξησης των κινδύνων από την έκθεση στα προγράμματα διάσωσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα του δεν ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματα τους.
Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, όταν δημιουργείται νέο χρέος, ενώ σε ερώτηση για το αν επιθυμεί τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας να παραμείνουν σε αυτά τα «αφύσικα χαμηλά επίπεδα» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε «όχι, γιατί πιστεύω ότι τα επιτόκια που είναι πρακτικά αρνητικά επιτόκια, αντανακλούν την ανησυχία της αγοράς και όχι τη σταθερότητα».
«Φοβάμαι, χωρίς να το ξέρω, ότι η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο με τους πολύμηνους προεκλογικούς αγώνες της - σε μια εποχή που βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Το θέμα είναι να βρει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές εντός ενός λογικού χρόνου. Aυτό είναι εξάλλου για το ΔΝΤ αναγκαία συνθήκη για κάθε είδους σταθεροποίηση και εξυγίανση της οικονομίας» πρόσθεσε.
«Να ρωτήσετε λοιπόν τους ίδιους τους Έλληνες για τα περιθώρια που έχει η Ελλάδα και όχι εμένα» τόνισε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν, για να την αλλάξουν. Κατά τα άλλα δεν φταίει το γερμανικό κοινοβούλιο για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για το ένα δισεκατομμύριο που δεν δόθηκε στην Ελλάδα το Μάιο, όπως θα έπρεπε κανονικά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «οι εταίροι της Ελλάδας εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Το περί ου λόγος δισεκατομμύριο προοριζόταν, ύστερα από συνεννόηση της τρόικας με την Αθήνα, ως συνεισφορά για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο ESM. Την περασμένη Πέμπτη αποφασίσαμε στο Eurogroup να δώσουμε το πράσινο φως στην πληρωμή του, επειδή μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δεν είχαμε λόγο να συνεχίσουμε την παρακράτηση. Ταυτόχρονα είπαμε στο EFSF να προσέχει, αν τηρεί και η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, αν δηλαδή θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για τον αναφερθέντα στόχο. Στο μνημόνιο έχουμε συνομολογήσει, ότι τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα από το EFSF θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της στο εξωτερικό, επειδή αυτό αποτελεί την αναπόφευκτη προϋπόθεση για να μπορέσει να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές».