Οποιος θέλει να κατανοήσει πώς σκέπτονται οι Γερμανοί μπροστά στην ευρωπαική κρίση, τι πιστεύουν για τα χρήματα που δίνουν στον προβληματικό Νότο και ποια διλήμματα πρέπει να ξεπεράσει η καγκελάριος Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, πρέπει να διαβάσει αυτό το άρθρο της Süddeutsche Zeitung.
Στα χέρια της Αγκελα Μέρκελ βρίσκεται η τύχη του ευρώ, εκτιμά σε εκτενές άρθρο της η έγκυρη γερμανική εφημερίδα και προειδοποιεί ότι η καγκελάριος πρέπει να αποφασίσει ως αύριο, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, αν θέλει να σώσει το κοινό ευρωπαικό νόμισμα και πώς πρέπει να το κάνει. Με τίτλο «Ολα παίζονται στο Βερολίνο» η Süddeutsche Zeitung περιγράφει τα κρίσιμα διλήμματα της Γερμανίας : «Το μέλλον του ευρώ δεν εξαρτάται από την Ιταλία. Ούτε βέβαια από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο ή την Ελλάδα.
Στη Γερμανία και όχι αλλού θα αποφασιστεί η επιβίωση του κοινού νομίσματος. Το Βερολίνο βρίσκεται σήμερα στην καρδιά του προβλήματος. Ο υπουργός Οικονομικών και η Τράπεζα της Γερμανίας έχουν συνείδηση του προβλήματος αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε ειλικρινά στον δημόσιο διάλογο. Μόνο η Γερμανία μπορεί να βάλει τα χρήματα για την επιβίωση του ευρώ. Το θέμα είναι αν το θέλουν αυτό οι γερμανοί πολίτες και για πόσο καιρό ακόμη θα πληρώνουν» γράφει η εφημερίδα.
Ο αρθρογράφος καλεί την γερμανική πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη να κάνουν τον ψυχρό υπολογισμό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής : «Ποιο τίμημα, οικονομικό και πολιτικό πρέπει να πληρώσουμε για να σώσουμε το ευρώ ; Τι θα μας στοιχίσει μια αποτυχία, δηλαδή η κατάρρευση της ευρωζώνης, όπως και να συμβεί αυτή ; Σε κάθε περίπτωση, ποιους κινδύνους συγκεκριμένα διατρέχει η Τράπεζα της Γερμανίας ; Ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας αποτυχίας για τη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη ; Η καγκελάριος μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να παίζει το ρόλο θηριοδαμαστή της Ευρώπης ;»
Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι οι Γερμανοί βάζουν μόνο ηθικά ζητήματα στη συζήτηση για το ευρώ. «Διερωτώνται π.χ. Πως φτάσαμε να πληρώνουμε τους Ελληνες για να βγαίνουν στη σύνταξη από τα 45 χρόνια τους ;» αναφέρει το δημοσίευμα. «Αυτές οι ερωτήσεις», γράφει η γερμανική εφημερίδα «είναι κατανοητές αλλά δεν πιάνουν την καρδιά του προβλήματος. Κανένα γερμανικό ευρώ δεν πήγε για τις ελληνικές συντάξεις. Το θέμα είναι θεσμικό και οικονομικό. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει αν έχει το δικαίωμα και τα μέσα να διασώσει το ευρώ. Τα όριά της καθορίζονται από το Σύνταγμα αλλά και από την οικονομική της δυνατότητα και την κοινή γνώμη της.
Οι πολίτες φοβούνται για τα χρήματά τους και βλέπουν τα διάφορα σχέδια διάσωσης ως απειλή γι'αυτούς». Η εφημερίδα συνεχίζει το άρθρο-καταπέλτη για την Ευρώπη την οποία εμφανίζει μόνο να διεκδικεί από την Γερμανία : «Προφανώς η στρατηγική που υιοθέτησε η Αγκελα Μέρκελ απέτυχε σε ένα σημείο : από το 2010 η καγκελάριος έδωσε τόσα χρήματα ώστε αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται. Αγόρασε χρόνο πιστεύοντας ότι θα κρατήσει τον έλεγχο και ότι θα πείσει τους εταίρους της Γερμανίας να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η κρίση δεν τελείωσε, αντίθετα. Το κόστος της κρίσης συνεχίζει να αυξάνει όπως και ο φόβος να εκραγεί μια ακόμη παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το γεγονός ότι η Moody's υποβάθμισε 15 διεθνείς τράπεζες είναι ένα κόκκινο καμπανάκι» αναφέρει. «Η κατάρρευση της νομισματικής ένωσης είναι πλέον υπαρκτό σενάριο. Το αποτέλεσμα για τη Γερμανία θα ήταν ότι το ευρώ του βορρά ή του νέου μάρκου -όπως θα ονομαζόταν το νέο νόμισμα- θα έκανε μια τρελή πορεία. Ταυτόχρονα θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί μια διεθνής ύφεση. Ισως ορισμένοι εύχονται ένα άσχημο τέλος για το ευρώ αλλά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την έκταση που θα έπαιρνε αυτή η φρίκη. Η σωτηρία του ευρώ θα γινόταν πολύ ακριβή για τη Γερμανία, για τη Γαλλία, την Ιταλία κλπ. Οι προτάσεις του ΔΝΤ, των G20 και πολλών οικονομολόγων είναι οι ίδιες : ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να μοιραστούν τον κίνδυνο που προέκυψε από τις τράπεζες και τα κρατικά δάνειά τους.
Οι νοικοκυρεμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία θα πρέπει να εγγυηθούν την ισπανική οικονομία, οι γάλλοι και γερμανοί φορολογούμενοι να εγγυηθούν τους προυπολογισμούς της Ρώμης, της Μαδρίτης κλπ.» «Δεν υπάρχει αξιόπιστη σωτηρία του ευρώ χωρίς μια κοινή ευρωπαική εγγύηση, έστω περιορισμένη. Για το ευρώ, οι Γερμανοί έχουν επιλογή ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική λύση. Πρέπει να επιλέξουν την κακή λύση. Και γρήγορα» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.