Μέσα στον Ιούλιο, πιθανότητα μετά την έκθεση της Τρόικας, θα ξεκινήσουν τον γύρο επαφών στις ξένες πρωτεύουσες οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρώτος σταθμός αναμένεται να είναι οι Βρυξέλλες και θα ακολουθήσουν Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη (πιθανόν) και Ουάσινγκτον.
Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι οι κκ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συμφώνησαν, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην οικία του Πρωθυπουργού, να ξεκινήσουν γύρο επαφών στις 5 πρωτεύουσες ώστε να καταστήσουν γνωστές τις ελληνικές θέσεις και να ζητήσουν τη συμπαράσταση εταίρων και δανειστών για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών θα είναι οι Βρυξέλλες και θα γίνει προσπάθεια να ορισθούν ραντεβού με όλη την ηγεσία της ΕΕ : Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ολι Ρεν θα ακούσουν από τους επικεφαλής της χώρας τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, θα λάβουν υποσχέσεις ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών ενώ θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για την δυνατότητα επιμήκυνσης κατά 2 επιπλέον έτη του χρόνου επιβολής των σκληρών μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο. Της συνάντησης θα έχει προηγηθεί, πιθανότατα, η έκθεση της τρόικας, η οποία θα ευρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα στις 9 Ιουλίου.
Στο Βερολίνο οι τρεις αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τα αιτήματα που θα διατυπωθούν από την ελληνική πλευρά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου και θα κρίνει την τύχη του ευρωπαικού νομίσματος και την πορεία της χώρας μας. Οι τρεις αρχηγοί φιλοδοξούν να κάμψουν τις επιφυλάξεις της γερμανικής πλευράς για τα ελληνικά αιτήματα και, πιθανότατα, θα δώσουν διαβεβαιώσεις για τις καλές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.
Στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ θα αποτελέσει μετά βεβαιότητας έναν κατεξοχήν φιλικά διακείμενο συνομιλητή της ελληνικής υψηλής αντιπροσωπείας. Ο γάλλος Πρόεδρος έδωσε επί μακρόν τη δική του μάχη και υπερασπίστηκε τις ελληνικές θέσεις για άμεση χρηματοδότηση της Ανάπτυξης για επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και έκδοση ευρωομολόγων. Αν τα δυο αυτά κεντρικά αιτήματα της Ελλάδας συναποφασιστούνστην αυριανή Σύνοδο Κορυφής αυτό θα διευκολύνει την ελληνική τρικομματική αποστολή και οι συζητήσεις με τον γάλλο Πρόεδρο θα προχωρήσουν σε λεπτομέρειες και διαπραγματεύσεις.
Το ταξίδι στη Ρώμη δεν κρίνεται ως επιβεβλημένο από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες. Παρότι ο Μάριο Μόντι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και την ανάγκη για γενναιότερη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού Νότου εντούτοις είναι σαφές ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην ιταλική πρωτεύουσα. Αυτός είναι ο λόγος που οι τρεις αρχηγοί δεν θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στη Μαδρίτη.
Κλειδί για τις ελληνικές θέσεις θα είναι η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τον Μπάρακ Ομπάμα,αν το αίτημα γίνει δεκτό και ευρεθούν οι κατάλληλες ημερομηνίες. Ο αμερικανός Πρόεδρος όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην άτεγκτη Αγκελα Μέρκελ και έκανε σωρεία παρεμβάσεων υπέρ της χώρας μας. Ενδεχόμενη συνάντηση των τριών αρχηγών με τον Μπάρακ Ομπάμα θα μετρούσε θετικά στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών και θα σφράγιζε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Στην Ουάσινγκτον, όπου είναι και η έδρα του ΔΝΤ, θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει συνάντηση και με την ισχυρά κυρία του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.