Προετοιμάζεται για «τυφώνα Μέρκελ» ο Παπούλιας στις Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Προετοιμάζεται για «τυφώνα Μέρκελ» ο Παπούλιας στις Βρυξέλλες

Προετοιμάζεται για «τυφώνα Μέρκελ» ο Παπούλιας στις Βρυξέλλες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαρύ κλίμα, για την Ελλάδα, αναμένεται να συναντήσει ο Κάρολος Παπούλιας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που ξεκινάει την Πέμπτη 28 Ιουνίου. Εκ του θεσμικού του ρόλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ή να κάνει παρεμβάσεις αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αποδέκτης μιας εξαιρετικά τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί στους κόλπους της Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα.

Σε έξι σημεία θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε το τι περιμένει να συναντήσει η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Κάρολο Παπούλια, στις Βρυξέλλες:

  • Την ανακούφιση των ευρωπαίων ηγετών για την εκλογή κυβέρνησης στην Ελλάδα με ευρωπαϊκή κατεύθυνση και θέληση να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
  • Θετικό κλίμα για την επιστολή του πρωθυπουργού με τα τρία σημεία στα οποία διευκρινίζει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα ζητήσει από την Ευρώπη να βοηθήσει τη χώρα μας.
  • Θετικό κλίμα για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.
  • Καχυποψία για την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης που υπόσχεται παροχές, αναθεώρηση των σκληρών μέτρων για τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά, αύξηση του χρόνου επιδόματος ανεργίας.
  • Αμφιβολίες για το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο προκειμένου η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να μειωθούν τα ελλείμματα.
  • Ενόχληση για την απουσία του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας από την κρισιμότατη Σύνοδο που αποφασίζει για το μέλλον του ευρώ.

Ακόμη και το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στον μηχανισμό στήριξης και διεκδικεί 10 δισ. ευρώ για να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα επιβαρύνει το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην Ελλάδα, την οποία οι ηγέτες θεωρούν υπεύθυνη για το φαινόμενο του «ντόμινο».

Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανική πλευρά αμφισβητεί ακόμη και την ικανότητα της Κύπρου να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιουλίου και για ένα εξάμηνο, όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Κατά τα λοιπά, οι εντάσεις και οι αντιθέσεις στην ηγεσία της ΕΕ καλά κρατούν και δεν διευκολύνουν τα βήματα της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα. Από τις έξι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής (Ανάπτυξη, Φόρος Τόμπιν, Σωτηρία Ισπανίας-Ελλάδας, Ευρωομόλογο, Συγκράτηση των spreads, Πολιτική Ενωση) δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα και οι προσδοκίες είναι μικρές.

Η Σύνοδος θα θεωρηθεί αποτυχημένη αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφωνήσουν παρά μόνο στην έγκριση του πακέτου για την Ανάπτυξη και στο σχέδιο για πολιτική και τραπεζική ένωση χωρίς να ανακοινώσουν άμεσες λύσεις για τη συγκράτηση των spreads.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα μέτρα, απομένουν ούτε λίγο ούτε πολύ 3 μήνες στο ευρωπαικό νόμισμα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ