Έσοδα 7,2 δισ. ευρώ προσδοκά το Υπουργείο Εργασίας ως το 2015 - iefimerida.gr

Έσοδα 7,2 δισ. ευρώ προσδοκά το Υπουργείο Εργασίας ως το 2015

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να εξοικονομήσει το Υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, ενώ όπως αναφέρθηκε, είναι ενδεχόμενο, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών να επηρεάσουν και τους σημερινούς συνταξιούχους, κυρίως εκείνους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις. Αυτά αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν με τους δημοσιογράφους η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και η Γενική Γραμματέας Άννα Στρατινάκη.

Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν 3,4 δισ. από την αύξηση των εσόδων και 3,5 δισ. από τη μείωση των δαπανών και πρόσθεσε πως η προσπάθεια για την επίτευξη του αυτού του στόχου θα αναπτυχθεί σε 5 βασικούς άξονες. Τη διασφάλιση των θεσμοθετημένων πόρων με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η μείωση της αδήλωτης εργασίας από το 26% στο 16% και η ένταξη 480.000 εργαζομένων στη νόμιμη εργασία.

Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής του ενιαίου τρόπου πληρωμής μέσω του τραπεζικού συστήματος, την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΣΕΠΕ τη διασύνδεση της κάρτας εργασίας την εφαρμογή του εργόσημου και την επιβολή υψηλότερων προστίμων στους παραβάτες την θεσμοθέτηση κινήτρων για όσους καταβάλουν συνεχώς τις ασφαλιστικές εισφορές. Μεταξύ των παραγόντων που ευνοούν την αύξηση της αδήλωτης εργασίας η κ. Κατσέλη ανέφερε την πλημμελή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών την ανεξέλεγκτη αύξηση των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και την αδυναμία επίλυσης του προβλήματος των μεταναστών που η άδεια παραμονής τους έχει εκπέσει.

Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας των Ταμείων η οποία έχει παραμείνει στάσιμη από το 2007 εξαιτίας μιας νομοθεσίας που υπήρξε αποτέλεσμα της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων αλλά οδήγησε στο άλλο άκρο όπως είπε χαρακτηριστικά. Την δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με την εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την ανατιμολόγηση και τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού παροχών Υγείας. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών Ταμείων η οποία θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων και τη δημιουργία του ενιαίου Οργανισμού πιστοποίησης αναπηρίας.

Η βιωσιμότητα των φορέων των ασφαλιστικών παροχών με την ενοποίηση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ και τον εξορθολογισμό των παροχών μετά από καταγραφή των επιδομάτων απογραφή των δικαιούχων και αξιολόγηση των κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να μην ευνοείται η ανασφάλιστη εργασία. Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει 5 μήνες εργασίας εγγράφονταν ως άνεργοι μετά από εικονική απόλυση και λάμβαναν το επίδομα ανεργίας ενώ εξακολουθούσαν να εργάζονται στον ίδιο εργοδότη ανασφάλιστοι.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η «τρόικα» έχει αποδεχθεί το σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά κυρίως με το θέμα της αναπροσαρμογής των δαπανών, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι είμαστε σε συνεχή διάλογο και συνεννόηση με τους εταίρους μας όπως έχουμε και πλήρη συνείδηση ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Οι δεσμεύσεις είναι δεδομένες, είπε η Υπουργός Εργασίας, «αλλά οι αναπροσαρμογές επιβάλλονται από τις εξελίξεις».

Η Υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τη μείωση των αποδοχών κατά 5% στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) για το 2011 και κατά 2,7% σε σχέση με το 2010, ενώ αν συνυπολογιστεί το ύψος του πληθωρισμού η μείωση αγγίζει το 9,3% γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Στις επιπτώσεις τις οποίες της μείωσης των αμοιβών και κυρίως της ανεργίας αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης που τόνισε ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα στήριξης της εργασίας που συγκράτησαν όπως είπε την ανεργία στο 15% ενώ διαφορετικά θα είχε εκτοξευτεί στο 18%.

Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών 100.000 ανέργων,επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, κοστίζει στα Ταμεία 840 εκ. ευρώ το μήνα, ενώ παράλληλα η αύξηση της ανεργίας κατά 3% επέφερε απώλειες 960 εκ. ευρώ. Μείωση εσόδων κατά 800 εκατ. ευρώ επέφεραν οι μειώσεις των αποδοχών. Συνολικά οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνεπάγονται για τα Ταμεία απώλειες 2,6 δις σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε εν συνεχεία στη σημασία του εξορθολογισμού των δαπανών μέσω των συστημάτων ελέγχου τα οποία αναπτύσσονται. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΗΔΙΚΑ όταν απο τον Οκτώβριο του 2010 ξεκίνησε την ηλεκτρονική καταγραφή των συνταξιούχων. Διαπιστώθηκε ότι 450.000 συνταξιούχοι δεν είχαν ΑΜΚΑ ενώ 250.000 είχαν διπλό. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας λέγοντας ότι κατά το 2011 αναμένεται επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκ. ευρώ.

«Ήδη», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, ολοκληρώθηκε η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ οπότε και διαπιστώθηκε ότι 7.500 συνταξιούχοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν, παρ' ότι κλήθηκαν τρείς φορές. Από τις επιπλέον συντάξεις που δίνονταν σε μη δικαιούχους ο Οργανισμός είχε απώλειες της τάξης των 40 εκ. ευρώ το χρόνο. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της μείωσης επικουρικών συντάξεων μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, επανέλαβε ότι οι μειώσεις θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους, όσους δηλαδή θα βγουν στη σύνταξη μετά την 1/1/2012, δεν απέκλεισε όμως την πιθανότητα να υπάρξουν προσαρμογές και για τους ήδη συνταξιούχους. «Δεν μπορεί είπε χαρακτηριστικά να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει 800 ευρώ επικουρική σύνταξη, όταν ο συνταξιούχος του ιδίου κλάδου θα λαμβάνει 200. Διευκρίνισε πάντως ότι οι όποιες προσαρμογές θα γίνουν με αίσθημα δικαιοσύνης και σε σχέση με το ύψος της κύριας σύνταξης.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η Κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει πλαφόν στις συντάξεις ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν εξετάζεται η επιβολή τέτοιου μέτρου, ωστόσο η Κυβέρνηση στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών θα επιδιώξει την εφαρμογή της κειμένης νομοθεσίας η οποία όπως είπε δεν εφαρμόζεται σήμερα από ορισμένα Ταμεία. Με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται πλαφόν 2.350 ευρώ για την σύνταξη από ένα ταμείο περί τα 2.700 ευρώ για τη διαδοχική ασφάλιση και 3.650 για όσους παίρνουν δυο συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με λευκή απεργία των επιθεωρητών εργασίας στη Μακεδονία και τη Θράκη και την άρνησή τους να δώσουν στατιστικά στοιχεία και να κάνουν επιθεωρήσεις ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι έχει δώσει εντολή σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο να διακόπτεται η μισθοδοσία να παραπέμπονται στο πειθαρχικό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τους ελεγκτές της «τρόικας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ