Για μη εφαρμόσιμη συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, η οποία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από την τρόικα έκανε λόγο η «Δράση».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
«Το κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους του Μνημονίου χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Θα τα κάνει όλα αυτά «χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα». Η συμφωνία προβλέπει παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον δύο χρόνια «για τη στήριξη της ζήτησης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Ο μηδενισμός του ελλείμματος θα επιτευχθεί χωρίς απολύσεις ή οριζόντιες περικοπές, αλλά με την περιστολή της σπατάλης, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, μια σειρά από μέτρα θα αυξήσουν το έλλειμμα: επαναφορά χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009, αποκατάσταση πολυτέκνων, επέκταση επιδόματος ανεργίας, κλπ.
Η ΔΡΑΣΗ πιστεύει ότι η πιθανότητα να δεχθεί η τρόικα αυτό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης είναι μηδενική. Πέρα από το γεγονός ότι τα «ισοδύναμα μέτρα» που θα εξισορροπήσουν τις πρόσθετες δαπάνες δεν εξειδικεύονται, είναι αδύνατον να μειωθούν οι δαπάνες κατά 11,5 δις Ευρώ, έστω σε μία τριετία αντί για την διετία που προβλέπει το Μνημόνιο, χωρίς απολύσεις στο Δημόσιο και περικοπές μισθών στις προνομιούχες ΔΕΚΟ.
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι στηρίζοντας τη ζήτηση δεν στηρίζει την ανάπτυξη, διότι η ζήτηση ικανοποιείται από εισαγωγές όσο η οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική. Αυτό που πρέπει να ενισχύσουμε είναι η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών, όχι η ζήτηση. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Παπαδήμου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου ημερομίσθιου στα επίπεδα της Ισπανίας και Πορτογαλίας. Τα τρία κόμματα που κυβερνούν συμφώνησαν δηλαδή να διατηρήσουν τα κεκτημένα αντί να συζητήσουν με την τρόικα πως θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις προστατεύοντας τους πιο αδύναμους. Το «μίγμα πολιτικής» που προτίμησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να προστατεύσει τις συντεχνίες και τα συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα οδήγησε σε μπαράζ φορολογίας και οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ούτε όμως η σημερινή κυβέρνηση δείχνει διάθεση να κλείσει άχρηστους οργανισμούς του δημοσίου ή ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις και να απολύσει τους υπεράριθμους. Η κυβέρνηση στην ουσία ζητάει να διατηρηθούν τόσο τα κεκτημένα όσο και η χρηματοδότηση, τη στιγμή που προέχει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας και των αγορών ότι θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Μόνο με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης υπάρχει η ελπίδα ότι θα ανακάμψουν οι επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Είναι υποχρέωση των κυβερνητικών εταίρων να συζητήσουν και να παρουσιάσουν –με την ευκαιρία έστω των προγραμματικών δηλώσεων- ένα σοβαρό πρόγραμμα κυβερνητικής συνεργασίας.
Η αξιοπιστία της Ελλάδος που αποκατέστησε κάπως με την ψήφο του υπέρ του ευρώ ο ελληνικός λαός (έστω και με βαριά καρδια σε σχέση με τις αναγκαστικές επιλογές που είχε μπροστά του), άρχισε πάλι να υπονομεύεται από το παλαιό πολιτκό σύστημα που μας οδήγησε εδώ. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει όμως ότι τα περιθώρια είναι πλέον μηδενικά».