Κομισιόν – χωροφύλακας, πρόστιμα, «ευρωγραμμάτια» αντί «ευρωομολόγων» - iefimerida.gr

Κομισιόν – χωροφύλακας, πρόστιμα, «ευρωγραμμάτια» αντί «ευρωομολόγων»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δρακόντεια» μέτρα για μετατροπή της Ευρώπης σε μια «σφικτή» πολιτική και τραπεζική ένωση περιλαμβάνει το προσχέδιο που θα παρουσιάσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η «ομάδα των τεσσάρων».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, στο προσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιβολή βαρύτατων προστίμων στις «απείθαρχες» χώρες, δηλαδή σε εκείνες που παραβιάζουν τα επιτρεπτά «πλαφόν» του ελλείμματος και του χρέους.

Επίσης, εκχωρείται στις Βρυξέλλες η αρμοδιότητα να εξετάζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, προτού υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συντάκτες του σχεδίου είναι οι πρόεδροι της ΕΕ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Eurogroup, κύριοι Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ- αντιστοίχως.

Χρειάζεσαι περισσότερο δανεισμό; Ζητάς έγκριση από τα άλλα κράτη

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, 28 και 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θα παρουσιάζει αναλυτικές εκθέσεις για τις χώρες, οι οποίες δεν τηρούν με σχολαστικότητα τους δημοσιονομικούς κανόνες. Θα μπορεί επίσης να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά και να θέτει στο... μικροσκόπιο τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών, προτού αυτοί υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

Το προσχέδιο προτείνει επίσης να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης τα «ανώτατα όρια» των προϋπολογισμών τους ετησίως. Εάν κι εφ' όσον μία χώρα χρειάζεται να αυξήσει τον δανεισμό της, θα υποχρεούται να ζητήσει την έγκριση των άλλων κρατών της Ευρωζώνης, προτού δανειστεί.

Ως «αποζημίωση» για όλα αυτά, το σχέδιο των «4» προτείνει τη θέσπιση, όχι ευρω-ομολόγων, αλλά «ευρω- γραμματίων» («eurobills). Πρόκειται για ένα θεσμό που θα καθιστά «αμοιβαία» την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά του βραχυπρόθεσμου χρέους και σε περιορισμένη κλίμακα.

Τα «eurobills» θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως ... μικρογραφίες ευρω-ομολόγων. Ίσως και προάγγελοι ευρω- ομολόγων, όπως θα έλεγαν ίσως οι πλέον αισιόδοξοι.

Για την τραπεζική ένωση, το προσχέδιο διατυπώνει ιδέες όπως είναι η χορήγηση απευθείας κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης σε προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ