Στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα καταφύγει τελικά η Κύπρος, αφού τη Δευτέρα, ενημέρωσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, σκοπός του αιτήματος, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».
Πάντως, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για Τρόικα.
Υποστήριξε, μάλιστα ότι «η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι η ίδια με άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών».
Ανέφερε ότι ομάδες των ευρωπαϊκών θεσμών θα έλθουν στην Κύπρο με στόχο την διαπραγμάτευση αναφορικά με το πλαίσιο της στήριξης και της βοήθειας, που θα πάρει η Κύπρος, με βασικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε, και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες και αφορούν στην οικονομία τα οποία και θα συζητηθούν.
Στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν γίνεται καμία αναφορά για τα ποσά, καθώς «αυτά είναι ζητήματα που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση».
Αναφορικά με τους όρους της παροχής του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης προς όφελος της Κύπρου, το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την επίσημη υποβολή της αίτησης βοήθειας τις επόμενες ημέρες.
Όσον αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ.Στεφάνου είπε ότι συνεχίζονται με στόχο να χρησιμοποιηθεί το δάνειο προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.
Πάντως η κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια», ανέφερε σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα και πριν την επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Κυβέρνησης περί κατάθεσης αιτήματος για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν ήδη έτοιμο το προσχέδιο του Μνημονίου για δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ.